Dagens middag blev Japan-inspirerad med sitt innehåll av miso, ingefära, alger och sesamfrön. Vardagsmaten hos mig är ofta planlös och jag skapar under tiden jag lagar, ungefär som när man målar en tavla. Jag utgår av det som finns hemma. Idag hade jag först tänkt laga torsk med limesås eftersom jag hade en lime i fruktskålen. Sedan kom jag att använda halva limen i en råkost där jag också rev ned färsk ingefära. Vips så blev det asiatiskt över det hela! Efter att ha botaniserat i kyl och skafferi hittade jag mörk misopasta och alger som fick ge smak åt fisken. Såsen spetsades med fisksås och sweet chili och fick därmed en asiatisk prägel. Egentligen gillar jag inte att blanda in mjölkprodukter i asiatisk mat, men det fick gå idag. Jasminris och japansk soja till gör dessutom att man egentligen kan utesluta såsen. Nästa gång testar jag med lax istället för torsk och serverar fisken med sobanudlar, inlagd ingefära och riven rättika för att få det mer japanskt!
Misobakad torsk, 4 portioner:
450g färsk torskfilé i fyra bitar
1/2 msk mörk misopasta
1 tsk rapsolja
1 msk vatten
2 tsk algströssel, tex wakame
2 tsk rostade sesamfrön
Lägg fisken i en ugnsform. Rör ut misopastan med vatten och olja och bred över fisken. Strö över alger och ugnsbaka i 225C till en innertemperatur på 54C, det tar ca 10 min. Strö över sesamfrön.
Limesås:
3 dl matlagningsgrädde
Skal och saft av 1/2 lime
1 msk kycklingfond
1 msk sweet chilisås
1/2 tsk fisksås
1 tsk maizenamjöl utrört i vatten
ev salt och peppar
Sjud grädde med saft och skal av lime, fond, fisksås och sweet chili. Red av lätt med maizenamjölet utrört i vatten, såsen ska vara tunn. Smaka av med salt och peppar.
Råkost med ingefära:
3 morötter, grovt rivna
1/2 liten kålrot, grovt riven
1/2 msk finriven ingefära
Saft av 1/2 lime
2 msk rapsolja
Salt och peppar
Blanda allt och smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar