söndag 9 februari 2014

Tonfiskpizza

Fredagsfest på förskolan där en av avdelningarna dukade långbord med finservietterna och jag var tacksam gäst! Barnen älskar verkligen pizza och gör man den i en lite tjockare fullkornvariant blir det en helt ok måltid med vitkålssallad till. För den.som gillar är det jättegott att också ha kapris på denna pizza.

Till 4 plåtar pizza, lagom till 40 barn:
Deg:
2 pkt jäst
1,2 l vatten 37C
2 tsk socker
5 tsk salt
1/2 dl olivolja
5 dl grahamsmjöl
5 dl dinkelmjöl fullkorn
Ca 1,5 kg vetemjöl special

Tomatsås:
4 gula lökar, finhackade
1 hel vitlök, pressade klyftor
1/2 dl olivolja
1 stor burk tomatkross
1/2 dl oregano
Salt och svartpeppar

1 stor burk tonfisk i olja
500g riven pizzamozzarella

Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt tomatkross och kryddor. Låt sjuda på låg temp i 1 h. Rör då och då.

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, salt och socket. Rör ned fullkornsmjölet och tillsätt sedan vetemjölet under bearbetning tills du har en klibbfri deg. Låt jäsa 45 min.

Kavla ut fyra bottnar som läggs på oljad plåt. Låt jäsa 30 min. Bred sedan på tomatkross, fördela tonfisk och mozzarella. Grädda i ugn 225C ca15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar