torsdag 6 februari 2014

Viltskav med messmör, lingonsylt och potatismos

Samernas nationaldag måste givetvis firas på förskolan. Jag hade velat ha renskav såklart, men skav på hjort fick duga. Barnen åt jättebra med något undantag för ett par som inte ville smaka. Potatisen i mosreceptet kan med fördel vara mandelpotatis men det tillät tyvärr ej budgeten på förskolan. Tänk på att mängden mjölk som behöver tillsättas moset kan variera beroende på stärkelseinnehållet i potatisen. Det här moset blir lite rustikt med små bitar i, vilket jag gillar, men föredrar du helt slätt mos så använder du potatispressen istället för stöt innan moset vispas. Servera mos och viltskav med lingonsylt och råkost.

Till 40 barnportioner behövs;
4 kg viltskav
2 hela vitlökar
1 msk timjan
Svartpeppar
Salt
Ca 25g smör att steka i
1,5 dl viltfond
1,5 dl kalvfond
1 msk kinesisk soja
1,5 l vispgrädde
2 dl messmör
1,5 l vatten
1/2 dl maizenamjöl utrört i vatten att reda med
ev. 1/2 dl svartvinbärsgelé

Fräs viltskaven i hög temperatur med salt, peppar och timjan tills den blir brynt. Tillsätt pressad vitlök mot slutet. Lägg över i kastrull och häll på vatten, fond, soja, messmör och grädde. Sjud försiktigt och red av med maizenamjölet. Smaka av med lite svartvinbärsgelé för mer sötma.

Potatismos:
7 kg skalad mjölig potatis
200g smör i tärningar
8-10 dl mjölk
Salt, vitpeppar

Tärna potatisen och koka i saltat vatten. Häll av vattnet och stöt potatisen till ett grovt mos. Koka upp mjölken och tillsätt den och smöret@ under vispning, gärna med elvispen. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar