söndag 16 februari 2014

Tandoorikrydda

Bestämde mig för att blanda egen tandoorikrydda till kvällens kyckling och den blev riktigt bra! Blir ca 1 dl och håller upp till 2 mån. Salt får man tillsätta på sidan för att bättre kunna reglera salthalten. En del varianter av tandoorikrydda innehåller både kanel, nejlikor och kardemumma men min blandning är utan dessa kryddor och kanske därför mer neutral i smaken. Tandoorikryddan kan användas på klassiskt vis i en yoghurtmarinad och saknar man den typiska knallröda färgen kan man tillsätta några droppar karamellfärg. Man kan också blanda kryddan med olja och citron till en grillmarinad. Ett annat sätt är att använda tandoorikryddan som "rub" d v s en torrmarinad som gnids in i kött. Den senare passar bättre till lite fetare köttslag som fläskkarré, kyckling med skinn eller laxfilé.

Av torkade malda kryddor behövs:
3 msk paprikapulver
1 msk koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk vitlökspulver
1 tsk ingefära
1 tsk chilipulver
1/2 tsk Cayennepeppar
1/2 tsk Svartpeppar

Blanda och förvara torrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar