tisdag 25 februari 2014

Vegetarisk lasagne med röda linser och keso

Barnen åt mycket av dagens lasagne och pasta är ett välkommet vegetariskt inslag på förskolan. Linser och morötter ger bra mättnad och tuggighet. Nästa gång kommer jag dock att öka på mängden keso i receptet, för den försvann i all sås!

Till 30 barnportioner, två stora plåtar, behövs:
Morotssås:
4 gula lökar, finhackade
8 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl olivolja
1 stor burk tomatkross, 2,6 kg
1 kg morötter, grovt rivna
2 dl röda linser
2 dl grönsaksfond
2 msk oregano
2 msk basilika
Salt och peppar

Ostsås:
4 l standardmjölk
5 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl utrört i vatten till toppredning
4 tsk salt
Vitpeppar
6 dl riven parmesanost

3 förp lasagneplattor
1 kg keso
5 dl riven ost

Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatkross, kryddor och fond och låt puttra 30 min. Tillsätt morötter och linser och koka ytterligare 10 min.

Koka upp mjölken med salt och peppar. Vispa ned vetemjölsredningen och sjud 10 min. Rör ned osten och smaka av med salt och peppar.

Häll ostsås i botten på två djupa plåtar. Lägg ett lager pastaplattor. Varva sedan 1 lager morotssås och keso, pastaplattor, 1 lager till med morotssås och keso. Lägg på ett lager pastaplattor och toppa med riven ost. Grädda i 175C ugn i 45 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar