måndag 24 februari 2014

Dinkelbröd med morot och solrosfrön

Jättegott bröd som inte kräver så mkt knådning. Solrosofröna ger härligt nötig smak till brödet.
Till 4 limpor behövs:
2 pkt jäst
1 msk socker
4,5 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 l vatten 37C
5 dl surdeg
5 dl riven morot
4 dl solrosfrön
5 dl dinkelmjöl fullkorn
2,5-2,8 dl vetemjöl special
Rör ut jästen i degspadet och tillsätt socker, salt, surdeg, olja och morot. Tillsätt allt dinkelmjöl och ca 2 l vetemjöl. Knåda rejält och tillsätt mer vetemjöl eftersom. Degen ska släppa från bunkens kanter, då är den färdig. Jäs 2 h och häll ut degen.på mjölat bakbord. Fös ihop degen med degskrapa men knåda inte. Forma 4 avlånga limpor och jäs på plåt 20-30 min. Grädda i 250C ca 25 min och släng gärna in en skvätt vatten på ugnsbotten då du sätter in plåtarna i ugnen, det ger en knaprigare skorpa.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar