måndag 10 februari 2014

Pankopanerad torsk med misodressing och ingefärsmorötter

Japans nationaldag skulle firas med en misobakad torskfilé. Hu vilken skräck som infann sig när jag på måndagen skulle tina fisken. Det visade sig att jag fått en låda pressade portionsblock. Inte nån hit direkt. Gör sig bäst dolt i en gratängsås, om ens det. Hur skulle jag laga japanskt av detta? Det blev en sväng till Hemköp därhemma och två påsar pankoströbröd inhandlades. Panko är rivet frasigt vitt bröd och används bl a till tempura (japanskt friterat). Torskblocken skars i bitar och panerades. Vips så hade jag skapat japanska fiskpinnar!!! Vet inte om någon japan skulle godkänt detta, men gott blev det serverat med en påhittad misodressing, jasminris och ingefärsmorötter. Barnen (och vi vuxna) åt massor. Att servera panerad fisk behöver inte innebära att måltiden är en katastrof ur näringssynpunkt. Med rätt tillbehör behöver det inte bli en fettbomb. Avstå från remouladsåsen m a o och stek i rapsolja som är ett nyttigt fett.

Till 40 barnportioner behövs:
3,5 kg torskfilé i portionsblock
4 l pankoströbröd
Salt och vitpeppar
6 ägg
Rapsolja att steka i

Dela fiskbitarna på mitten och salt och peppra. Vänd i uppvispat ägg och rulla sedan i ströbröd. Stek i riktigt het panna till gyllene färg runtom.

Misodressing:
1,5 dl japansk soja
1 dl röd miso
2 msk honung
2 dl vatten

Mixa ihop alla ingredienser, klart!

Ingefärsmorötter:
2,5 kg morötter
1/2 dl rapsolja
1,5 tsk torkad ingefära
0,5 tsk torkad koriander
Salt
Svartpeppar

Skala och skiva morötterna tunnt på snedden. Lägg på ugnsplåt och vänd runt med olja och kryddor. Rosta i ugn 250C ca 15 min.

Servera med jasminris och sweet chilisås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar