måndag 31 mars 2014

Chili sin carne

Idag blev det chili sin carne till lunch på förskolan och barnen åt riktigt bra! Sin betyder "utan" och översatt blir det "chili utan kött". Köttfärsen är ersatt med mera bönor och chilin är superenkel att laga ifall man kokt bönorna i förväg eller väljer bönor på burk. Denna gryta är ganska stark för småbarnen men man kan minska på mängden chilipulver om man vill ha den mildare.

Till 40 barnportioner behövs:
6 hackade gula lökar
8 pressade vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 stor burk tomatkross
5 dl vatten
2 dl tomatpuré
2 dl grönsaksfond
1 dl chilipulver
1,5 l kokta kidneybönor
1,5 l kokta stora vita bönor

Fräs lök och vitlök i olivolja. Häll på tomatkross, vatten, fond, chilipulver och tillsätt tomatpuré. Låt sjuda 30 min. Rör ned bönorna och sjud 10 min till. Servera med ris och gärna vitkålssallad.

Råglimpor

I Fyra rejäla råglimpor blir det av detta recept. Mycket mustiga och goda!

1 l vatten 37C
5 dl surdeg
3 pkt jäst
1 dl mörk sirap
1 msk brödkrydda
6 tsk salt
1 dl rapsolja
3 dl rågkross
6 dl grovt rågmjöl
2- 2,5 l vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt surdeg, olja, sirap, brödkrydda och salt. Rör ned rågkross och rågmjöl. Tillsätt vetemjölet lite i taget under bearbetning. Degen ska vara hanterbar men lätt kladdig. Jäs 2 h i rumstemperatur. Häll upp på bakbord men knåda inte! Skär ut fyra limpor, fös ihop dem lite med degskrapan för att få en fin form. Lägg på plåt och jäs ytterligare 45 min-1h. Grädda i 225C i 40 min.

söndag 30 mars 2014

Tomatpestobakad lax med sötpotatiskross

Jag gör ofta pesto på solrosfrön till vardags om jag inte har pinjenötter hemma. Det blir jättebra, billigt, nyttigt och tacksamt även för nötallergiker. Idag blev det en tomatpesto som jag bredde på lax och ugnsbakade. Till detta ett grovt mos/kross av sötpotatis och lite andra rotsaker. Lime är gott att servera till och varför inte lite smulad getost/fetaost?

Till 4 portioner behövs:

Tomatpesto:
1 dl soltorkade tomater i olja
1/2 dl solrosfrön samt 1 msk till laxen
1,5 dl riven parmesanost
2 msk olja från tomaterna
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar

4 portionsbitar laxfilé, ca 500g

Sötpotatiskross:
2 sötpotatisar
2 stora morötter
1 liten kålrot
4 potatisar
1 msk kallpressad rapsolja
80g färsk bladspenat

Mixa ingredienserna till peston, den får gärna vara lite grov i konsistensen. Smaka av med salt och peppar. Bred på laxen och strö sist över lite solrosfrön. Ugnsbaka i 225C ugn till en centrumtemperatur på 54C.

Tärna rotsakerna och koka mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och krossa rotsakerna grovt med en potatisstöt. Smaka av med salt, peppar och olja. Vänd ned spenaten i det varma krosset så att den mjuknar.

Frukt och nötbröd

Långjäst surdegsbröd som är perfekt att göra en helgdag då du är hemma. Sätt degen på morgonen, baka ut och lägg i korg vid lunch och grädda till middag. Det går bra att blanda vilken torkad frukt och nötter som helst. Idag blev det aprikoser, russin, valnötter och mandel.

Till 1 bröd behövs:
1 dl surdeg
1/4 pkt jäst
3 dl vatten 37C
2 msk olivolja
1,5 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl nötter
2 dl torkad frukt

Rör ut jästen med vatten, surdeg och olja. Tillsätt övriga ingredienser och knåda lätt. Låt jäsa 6h och forma till ett bröd som läggs i jäskorg. Jäs ytterligare 6h. Grädda i 225C ugn i ca 40 min.

lördag 29 mars 2014

Chokladbollar

...har väl alla recept på tror man. Men det googlas faktiskt en hel del efter detta! Här kommer ett bra recept som jag brukar använda. Kokos tycker jag är godast på men idag rullades bollarna i regnbågsfärgat "sagoströssel" :-D

Till 24 bollar behövs:
100g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe

Valfri dekor att rulla i.

Mixa i matberedare. Forma bollar och rulla i kokos/strössel. Förvara i kyl.

fredag 28 mars 2014

Knapriga tranbärskakor

Dessa knapriga kakor experimenterade jag fram idag med tanken att de skulle vara lite nyttigare och kanske fungera som en "energikaka" istället för en powerbar. Cocossockret kan bytas ut mot farinsocker som också ger lite kolasmak.

Till 16 kakor behövs:
75 g mjukt smör
1 dl cocossocker
1 ägg
2 dl havregryn
2 dl dinkelmjöl fullkorn
1 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl torkade tranbär och 1/2 dl solrosfrön 

Mixa först smör, ägg, sirap och socker till en porös massa. Tillsätt mjölet samt havregrynen. Mixa ihop till den kladdig deg. Ta ut på bakbord och knåda in tranbär och solrosfrön, använd lite mjöl och degskrapan om det kladdar för mkt. Dela degen i 16 bitar och rulla bollar som plattas till lite. Lägg på plåt och grädda 12 min i 200C ugn.

torsdag 27 mars 2014

Meny v 14

Vecka 14 Måndag: Chili sin carne, ris Tisdag Thailändska fiskbiffar, sweet chilidressing och jasminris Onsdag Italiensk lantsoppa med kyckling, bacon och röda linser & hembakt bröd med ost Torsdag Kokt torskrygg med ägg- & persiljesås, potatis Fredag: Önskemåltiden! Hemgjorda köttbullar och makaroner

onsdag 26 mars 2014

Kassler med aubergine, tomat och chèvre

Kassler är väl inte sådär väldigt spännande att laga men finns ändå allt som oftast i vår kyl eftersom barnen gillar det. Idag gjorde jag ett tappert försök att skoja till kasslern med lite aubergine, tomat och getost. Smakade helt OK med lite pasta till, jag kände nästan inte att det var kassler som gömde sig under det goda täcket ;-). Aubergine, tomat och getost är verkligen en bra kombination, ingredienserna gifter sig otroligt bra och mina absoluta favoriter på pizza!

Till 4 portioner behövs:
400g kassler i skivor
1 aubergine i tärningar
1 burk körsbärstomater (krossade tomater går också bra)
4 vitlöksklyftor, hackade
Olivolja att steka i
Salt och peppar
100g chèvre i skivor

250g färsk pasta
Grönsallad

Lägg kasslern i en ugnsform. Fräs auberginen mjuk i olja med vitlök, salt och peppar. Häll på tomaterna och låt puttra 5 min. Fördela röran över kasslern och lägg skivad getost ovanpå. Gratinera i 225 C ugn i 15-20 min. Koka pastan enligt anvisningarna och servera med en grönsallad.

Fröbaguetter

Knapriga baguetter med surdeg serverades till dagens laxsoppa på förskolan. Jag trodde att en del barn skulle tveka inför alla frön, men de åt med god aptit!

Till 8 stora baguetter behövs:
3 pkt jäst
5 dl surdeg
1 l vatten 37C
1 dl olivolja
5 tsk salt
1 msk socker
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
2 dl linfrön
5 dl dinkelmjöl fullkorn
2 l vetemjöl special

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt surdeg, socket, salt och olja. Tillsätt alla frön och dinkelmjölet. Tillsätt vetemjölet lite i taget under bearbetning. Det ska bli en lite kladdig deg. Låt jäsa i bunken 1 h och själp sedan upp degen på mjölat bord. Skär ut 8 långa baguetter och lägg på plåt. Låt jäsa 45 min till. Grädda 15 min i 225C.

Lax- och tomatsoppa med vitlöksdip

Riktigt god var dagens soppa som egentligen är en enkel tomatsoppa i vilken laxtärningar tillsätts. Jag mixar soppan lätt eftersom många barn ogillar bitar av lök och tomat, men det behövs egentligen inte. Dippen passar väldigt bra till och kan göras så stark man önskar.

Till 40 barnportioner behövs:
5 gula lökar, finhackade
6 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl olivolja
1,5 brk tomatkross om 2,6 kg
2 dl tomatpuré
4,5 l vatten
3 dl grönsaksfond
3 dl kycklingfond
2 tsk salt
Svartpeppar
1,5 kg laxfilé i tärningar
1 dl hackad persilja

Dip:
5 dl matyoghurt
1 l creme fraiche
5 stora vitlöksklyftor, pressade
Salt och vitpeppar

Fräs lök och vitlök glansig i olivolja. Häll på tomatkross, vatten, fond och tomatpuré. Låt sjuda 20 och mixa den sedan lätt. Skär laxen i kuber och salta och peppra den. Lägg i den kokande soppan och låt bitarna bli precis genomkokta, det tar max fem minuter. Rör ned persilja och smaka av med salt och peppar. Blanda ingredienserna till dipen och servera till.

Meny v 13

Lite sent omsider (pga av cykelolycka och sjukskrivning ett par dagar) kommer här veckans meny! Vecka 13 Måndag Fläskpannkaka med lingonsylt Tisdag: vi firar Greklands nationaldag! Köttfärsmoussaka Onsdag Laxsoppa med tomat, vitlöksdip & hembakt bröd med ost Torsdag Flygande Jacob (Gratäng med kyckling, ris, chiligrädde och banan) Fredag Pasta med linsröra och örtmarinerad fetaost

tisdag 25 mars 2014

Spenatvåfflor med rökt lax och löjrom

Vårfrudagen kräver givetvis våfflor. Hos oss serverades knallgröna våfflor med bladspenat som serverades med lätt creme fraiche, löjrom, hackad rödlök och rökt lax. Champagne till såklart. Snabbmat när den är som bäst :-D

Eftersom jag är lite lat emellanåt så görs smeten lite "bakvänt" i en mixerkanna där man tillsätter äggen mot slutet för att inte mixa sönder proteinmolekylerna i dem.

Till ca 16 våfflor behövs:
80g färsk bladspenat
5 dl mjölk
50g smält smör
2 dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl fullkorn
1 tsk bakpulver
3 ägg
1 tsk salt

Mixa spenaten och mjölken i mixer tills mjölken är knallgrön. Tillsätt mjölet samt  bakpulver och mixa smeten slät. Tillsätt ägg och smör och mixa kort igen.

söndag 23 mars 2014

Valnötsbröd med surdeg

Det kryper i kroppen just nu. Vårväder i kombination med träningsförbud är ingen bra kombo - avundsjuk på alla som får njuta av Stockholms härliga löparrundor. Dessvärre har jag precis påbörjat stötvågsbehandling hos sjukgymnasten av mitt knä pga en gammal överbelastningsskada. Efter stötvågsbehandling får man typ inte röra sig alls under ett dygn och jag bör inte springa under en tid för att få knät att läka. Dessutom har jag nog en lätt hjärnskakning efter min cykelolycka häromdagen och klarar inte ens det lättaste stretchingpass med dagens form. Kort sagt inte den bästa uppladdningen inför vårens halvmara och mara. Jag får helt enkelt se loppen som en härlig löparfest och ta mig runt utan tidsfokusering. Tid till annat än träning har jag desto mer av just nu och matlagning/bakning av lite mer tidskrävande saker pågår för fullt. Surdeg kräver långa jästider för att bli riktigt gott och hinna utveckla aromer. Men det betalar sig verkligen :-D Idag blev det ett härligt surdegsbröd med valnötter. Surdegen som ingår förbereddes igår genom att "friska" (mata) en befintlig surdegskultur på 1,5 dl som jag förvarar i kylen. Det är en spontansur på råg som jag igår blandade ut med 1 l ljummet vatten och lika delar av rågmjöl och vetemjöl. Jag tar så pass mycket mjöl att det får en konsistens av sockerkakssmet. Smeten får stå övertäckt ett dygn i rumstemperatur och har då förhoppningsvis blivit en härlig bubblande smet som doftar friskt. Ta undan en del av smeten och förvara i kylen till nästa bak och använd 1 l till valnötbrödet nedan. Jag fuskar här med lite jäst för att ändå påskynda jäsningen något, men eftersom det bildas jästsvampar vid mjölksyrajäsning så behövs den egentligen inte.

Till 1 bröd behövs :
1l surdeg av råg och vete
25g jäst+2dl vatten
2 msk olivolja
3 tsk salt
2 msk mörk sirap
2 dl krovt krossade valnötter
5 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl

Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten och tillsätt sirap,  olja och salt. Rör i surdeg och valnötter. Tillsätt mjölet under bearbetning, degen ska precis bli klibbfri och släppa från bunkens kanter. Jäs 4 h i bunken. Forma ett runt bröd och lägg i mjölad degkorg. Jäs ytterligare 4-5 h. Själp upp brödet på plåt och grädda 45-50 min i 200C. Brödet blir bäst om det får mogna ett dyngn inna man skär i det.

lördag 22 mars 2014

Havtornssmoothie med apelsin och honung

Havtorn är ett riktigt superbär som blivit alltmer använt de senaste åren.  Bäret innehåller mer c-vitamin än apelsin och även rivboflavin, vitamin K och E. Det är också en viktig antioxidant (skyddare cellerna mot fria radikaler och oxidativ stress). Jag hittade havtorn billigt i frysdisken härom veckan och idag blev det en smoothie. Bären är väldigt syrliga och därför valde jag en mild yoghurt och sötade med lite honung. Även den koncentrerade apelsinjuicen bidrar med sötma i form av fruktos. Barnen tyckte smoothien blev för syrlig men jag tyckte den var ljuvligt fräsch. Smoothien behöver silas eftersom de fiberrika kärnorna och skalen inte mixas sönder och kärnorna är ganska beska plus att det ser lite oaptitligt ut. Men vill du ha i dig kostfiber - go for it! Färgen blir mer orange om smoothien får dra 20 min innan servering.

Till glas behövs:
225g havtornsbär
1 dl vatten
2 tsk honung
1/2 dl konc apelsinjuice
7 dl mild naturell yoghurt

Mixa först bär rejält med vatten. Tillsätt övriga ingredienser och mixa igen. Sila av kärnor och njut!

Partydrink på balkongen

Presentationen av mat/dryck och miljön är minst lika viktigt för barn som vuxna. Kanske kan ett roligare sätt att presentera grönsaker och andra typiskt "svår" barnmat göra det mer positivt laddat och något speciellt. Mina barn är dåliga på att få i sig frukt och grönt (jag vet: skomakar'ns barn...) men en härlig smoothie där jag smugit ned avokade och massa frukt uppskattas alltid. Häromdagen serverade jag en pastagratäng med morotssås och ost eftersom jag tröttnat på att barnen enbart äter pastan. De älskade maten och ingen frågade efter ketchup! Ibland är det bättre att inte ge något alternativ utan helt enkelt bara bjuda på "vuxenmaten". Jag fick också barnen att äta bladspenat genom att droppa på en gräsig olivolja och så låtsades vi att vi var kossor som betade. Helt plötsligt var bladspenat riktigt gott :-D  Jag brukar ge barnen multivitamin i brusform eftersom de äter för lite frukt och grönt. Idag serverades den i form av en partydrink på balkongen med lime och sugrör. Gissa om det var uppskattat? :-D

fredag 21 mars 2014

Spenatsoppa med pasta och ostdip

Var med om en rejäl cykelolycka i morse och tillbringade halva dagen på akuten. Rejält jack i hakan (inget farligt, bara att sy) men en smäll på käkfästena som gör att jag har svårt att gapa, tugga och ropa på barn! Med andra ord är det soppa som gäller i matväg just nu - bortsett från Dumlekola som tydligen går bra detre också ;-) Dagens spenatsoppa kändes som en välbehövlig energikick. Ett infall gjorde att jag hade i lite dill i soppan och det blev väldigt fräscht. Soppan är ganska "tunn" i konsistensen men blir matigare av pastan. Jag kokade pastan för sig på sidan men om man vill kan man såklart koka pastan i soppan men då tappar klorofyllet i spenaten sin gröna färg och soppan blir tråkigt gulaktig.

Till 4 portioner behövs:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
1 palsternacka i tärningar
2 potatisar i tärningar
7 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1/2 grönsaksbuljongtärning
100g färsk bladspenat

1 msk dill
2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
1,5 dl sopp-pasta, tex stellini eller risoni

Ostdip:
2 dl gräddfil
1,5 dl riven lagrad ost
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
Salt och peppar

Fräs lök och vitlök glansig i olja. Tillsätt rotsaker, vatten och buljong. Låt sjuda 15 min och rör ned spenat och dill. Mixa slät och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan enligt förpackningen och rör ned i soppan. Blanda alla ingredienser till dipen och servera till soppan.

torsdag 20 mars 2014

Bikarbonatbröd med xtra allt

Brödet slut och jag insåg att här skulle det inte hinnas baka innan kvällens träningspass. Tur då att det finns bikarbonatbröd som sköter sig själv och blir klart på en timme. Idag inspirerades jag av ett recept från en blogg av en träningsinstruktör jag följer: adrenalin. Eftersom jag som vanligt inte lyckades följa receptet blev det en egen - väldigt lyckad -variant med mycket frukt och mandel. Mums med bara lite smör på.

Till 1 bröd behövs:
3 dl vetemjöl
3 dl dinkelmjöl fullkorn
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
1 dl havregryn
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
1 dl mandel
1 dl russin
1 dl aprikoser i bitar
5 dl yoghurt
1/2 dl mörk sirap

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ned yoghurt och sirap. Häll i smord brödform och grädda 45-50 min i 200C.

Mysli med pumpafrön, tranbär, vanilj och kardemumma

Galet god blev dagens mysli som jag rostade på förskolan. Jag brukar göra en variant med kanel, solrosfrön och kokos, men kände för att förnya mig lite. Resultatet blev över förväntan och det här kommer jag att göra fler gånger :-D

1 l havregryn
1,5 dl solrosfrön
1,5 dl pumpafrön
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
1/2 dl rapsolja
1/2 dl flytande honung eller ljus sirap
1/2 dl vatten

Häll ut frön och havregryn på en djup plåt. Strö över vaniljsocker och kardemumma. Vispa ihop vatten, olja och honung, häll över grynen och krama in vätskan. Rosta i ugn 200C ca 15 min och rör om flera gånger så att det inte bränns.

Efter rostning blanda i följande:
1,5 dl torkade tranbär
2 dl cornflakes
2 dl branflakes
1 dl linfrö

Mexikansk kycklinggryta med tomat, chili och kakao

Dagens improviserade gryta inspirerad av mexikanska smaker blev väldigt uppskattad och serveringsskålarna länsade :-D Kakaon ger otroligt mycket fyllihet till smaken. Ännu godare blir det förstås om man låter lite mörk choklad av bra kvalitet smälta ned i grytan...

Till 40 barnportioner behövs:
2,5kg strimlad kycklinglårfilé
1/2 dl rapsolja
1 dl paprikapulver
1 dl chilipulver
1/2 msk vitlökspulver
1 msk kakao
3 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
1 stor brk tomatkross
2 dl tomatpuré
1 l kokta kidneybönor

Fräs kycklingen i rapsolja med kryddorna. Tillsätt tomatkross, tomatpuré och vinäger. Låt sjuda 10- 15 min. Vänd ned kidneybönorna och låt allt bli varmt. Servera med bulgur eller matvete och gärna en klick gräddfil.

tisdag 18 mars 2014

Krämig morotspasta

Dagens lunch på förskolan var en härlig morotspasta som är jättegod och gillas av den mest vego-fientliga. Jag sökte själv efter receptet på bloggen idag men hittade det inte, så här kommer det! P.S Ibland har jag såsen i vegetariskt lasagne, prova det.

Till 40 barnportioner behövs:
2 kg morot, grovt riven/strimlad
5 gula lökar, hackade
6 vitlöksklyftor,  pressade
1/2 dl olivolja
1 stor brk tomatkross, 2,6 kg
3 dl tomatpuré
1 dl grönsaksfond
5 dl vatten
1/2 dl oregano
Salt och peppar
7 dl creme fraiche, kokbar

Fräs lök och vitlök i olja och häll på tomatkross, vatten, tomatpuré, fond och kryddor. Sjud i 45 min och vänd sedan ner morot som får sjuda med 10-15 min. Rör ned creme fraiche och smaka av. Servera med pasta och parmesanost.

måndag 17 mars 2014

Irländsk lammgryta

Irlands nationaldag kräver naturligtvis en riktig "Irish stew" till lunch på förskolan. Jag lade verkligen ned min själ i denna gryta och styckade lammlägg, rostade ben i ugn och skalade och tärnade mängder med rotsaker. Denna klassiska gryta serveras allt-i-ett i form av ett hopkok på kött, rotsaker och potatis. Jag var lite orolig för hur barnen skulle motta denna blandning men det är ju rena barnmaten och de åt slut på nästan allt!!! Lammet var så mört att det smälte i munnen :-D

Till 40 barnportioner behövs:
4 kg lammlägg med ben
3,5 l vatten
1 dl kalvfond
1 dl viltfond
Svartpeppar och salt
2 tsk timjan
1 tsk vitlökspulver
5 lagerblad
Rapsolja att steka i
1 bukett själkselleri, finhackad
6 gula lökar, finhackade
1 kg morot i tärningar
500g palsternacka i tärningar
500g kålrot i tärningar
3 kg potatis i grova tärningar
5 dl haricots vertes i bitar
1 dl hackad persilja

Till servering: 1,5 dl dijonsenap blandad med 1,5 dl grov senap

Stycka lammläggen i små bitar och bryn i olja med salt, peppar, timjan och vitlökspulver. Rosta benen hårt i ugn 250C med salt och peppar. Lägg över köttet och ben i en stor kastrull och häll på vatten och fond. Fräs löken glansig och tillsätt den och sellerin i grytan. Låt sjuda 1-2h. Ta upp benen och lägg i rotsaker och potatis. Låt sjuda ytterligare 30-45 min. Vänd i haricots vertes. Smaka av grytan med salt och peppar och rör ned persilja.

Gino med limesmak

Jag gör ibland den italienska efterrätten Gino - vit chokladgratinerad frukt. Och jag brukar alltid välja jordgubbar, kiwi och banan för det blir så gott och vackert ihop. Jag gillar också att tillsätta rivet limeskal med chokladen. Det blir fräscht och otroligt gott med framförallt bananen. I morse åt jag Gino-rester i frukostyoghurten - gott det också!

Till 4 personer behövs;
250g jordgubbar
3 kiwi
2 bananer
100g vit choklad
Finrivet skal av 1 lime

Skiva/dela frukten i bitar och lägg i ugnsform. Riv chokladen och strö över den varvat med limeskalet. Gratinera  under grillelementet tills chokladen får färg, ca 3 min. Servera med en bra vaniljglass.

söndag 16 mars 2014

Pasta med spenat, zucchini och 2xtomat

Snabbaste pastarätten gjorde jag till middag igår när tiden var knapp. Italienska ingredienser finns alltid i hemma hos oss och det går lätt att svänga ihop en pasta med lite grönsaker. Servera med riven parmesan och eventuellt lufttorkad skinka eller salami.

Till 4 portioner behövs:
250g färsk tagliatelle
1 liten zucchini i tärningar
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
Salt och peppar
1/2 dl hackad basilika
80 g färsk bladspenat
10 marinerade soltorkade tomater i strimlor
1/2 dl gröna oliver
1/2 dl svarta oliver
250g cocktailtomater i halvor

Koka pastan enligt förpackningen. Fräs zucchini och vitlök i olivolja tills det får lite färg med salt och peppar. Vänd ned pastan och alla övriga ingredienser och vänd runt. Klart!

lördag 15 mars 2014

Pulled beef

I dessa pulled pork-tider så gjorde jag istället en pulled beef till söndagsmiddagen. Det blev en lite exotisk variant med tomat, paprika och kanel. Riktigt gott med en bbq-liknande sås. Jag serverade köttet med såsen, bulgur och broccoli som wokats med chili och vitlök. Köttet sköter sig själv i ugnen medans man är iväg på allehanda utflykter eller springer distanspass!

1 kg högrev
1,5 tsk salt
1 tsk cayennepeppar
2 msk paprikapulver
1 msk kanel
1 brk krossad tomat, 400g
2 dl vatten/rödvin

1 msk vitvinsvinäger
1 msk farinsocker

Lägg köttet i en ugnsform. Krydda och häll på tomatkross och vatten/vin. Täck med folie och sätt in i ugn 100C i 6-7h. Häll stekspadet i en kastrull och tillsätt 1 msk vitvinsvinäger och socker. Låt reducera till hälften av vätskan. Mixa slät. Dra itu köttet med två gafflar till trådiga bitar.

fredag 14 mars 2014

Päronpaj med solrosmassa

Jag hade ett par dl solrosmassa (rostade solrosfrön mixade med socker och vanilj) och bakade idag denna paj till personalfikat på förskolan. Väldigt god och uppskattad men tyvärr fastnade pajbottnen lite i formen, tror att det kan bero på äggulan i degen och nästa gång gör jag en deg utan denna.

Pajbotten:
75 g mjukt smör
1 äggula
1,5 dl vetemjöl
1/2 dl socker

2 dl solrosmassa eller riven mandelmassa utrörd med 2 msk mjölk.

4 päron i klyftor
1 tsk kardemumma

Smultäcke:
75g mjukt smör
1/2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker

Mixa ihop degen till pajbotten och tryck ut i pajform. Förgrädda 10 min i 225 C ugn. Bred ut solrosmassa och fördela päronklyftorna ovanpå. Strö över kardemumma. Nyp ihop ingredienserna till smultäcket och strö över päronen. Grädda i 225 C ugn i 25 min. Servera med lättvispad grädde.

Hamburgebröd

Jag gjorde Kikärtsburgare till lunch idag på förskolan och blev väldigt nöjd med det luftiga brödet jag bakade till detta. Lite nyttigare än vanliga hamburgebröd med dinkelmjölet. Brödet går dessutom utmärkt att äta som vanliga frallor.

Till 60 st små bröd behövs;
1,5 l vatten 37C
3 pkt jäst
2 ägg
1/2 dl olja
3/4 dl ljus sirap
8 dl dinkelmjöl fullkorn
2,5l vetemjöl special
6 tsk salt

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt ägg, olja, sirap och salt. Vänd ned lite i taget under bearbetning. Låt jäsa 1 h. Dela degen i två delar och kavla ut till 2-3 cm tjocklek. Ta ut cirklar med tex ett stort glas. Lägg på plåt och upprepa tills degen är slut. Jäs 30 min och grädda i 225C i 12 min.

Kikärtsbiffar/burgare med basilika-aioli

Jag blev verkligen nöjd med dessa Kikärtsbiffar som jag idag serverade som hamburgare med klyftpotatis och basilika-aioli på förskolan. Biffarna går även utmärkt att äta även på annat sätt med valfritt tillbehör, t ex quinoa eller bulgur. Biffarna innehåller potatis vilket gör dem saftiga och couscous som gör dem mindre mjöliga i konsistensen. Basilika-aiolin görs på hela ägg och blir därmed lite fluffigare i konsistensen. Den kräver dock en stark stavmixer eller mixerkanna för att orka köra till en emulsion. Jag avrundar ailoin med lite matyoghurt för att lätta upp den lite.

Till 40 stora biffar behövs:
1 kg torra kikärtor - kokas 1h i buljong
12 kokta potatisar
8 ägg
1 dl maizenamjöl
1,5 msk sambal oelek
1/2 dl hackad persilja
1/2 msk vitlökspulver
3 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
3 tsk salt
1 dl grönsaksfond
5 dl kokt couscous

Olja att steka i

Mal kikärtor och potatis i köttkvarn. Alternativt kan du mixa det slätt. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en assistent. Forma biffar och stek 2 min per sida i rapsolja.

Basilika-aioli:
3 hela ägg
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
2 dl rapsolja
1 dl matyoghurt
4 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl hackad basilika
Salt och peppar

Mixa ägg, senap och vinäger i en mixerkanna. Tillsätt oljan droppvis under mixning tills det blir en emulsion. Vänd ned matyoghurt, vitlök och basilika och smaka av med salt och peppar. Låt gärna ailoin dra några timmar eller gör den dagen innan för mer smak.

torsdag 13 mars 2014

Meny v 12

Vecka 12 Måndag: vi firar Irlands nationaldag! Irländsk lammgryta med potatis och rotsaker Tisdag Krämig morotspasta, parmesanost Onsdag Nicalautasoppa (köttfärs och vitkål) & hembakt bröd med ost Torsdag Mexikansk kycklinggryta med tomat och chili, bulgur Fredag Laxfilé i ugn med apelsin & rosmarin, ris

onsdag 12 mars 2014

Morotssoppa med örtkrutonger

Dagens soppa på förskolan blev en av mina egna favoriter: morotssoppa smaksatt med ingefära, mixad slät och avrundad med grädde. Till detta örtkrutonger och foccaciabröd med ost/skinka. Till mellanmål serverades ugnspannkaka. Recept finns tidigare på bloggen!

tisdag 11 mars 2014

Marockansk köttfärs

Dagens lunch på förskolan var inspirerad av det marockanska köket med aromatiska kryddor, apelsin och couscous. Till köttfärsen används bara apelsinskalet så gör gärna en apelsinsallad med rödlök och svarta oliver på frukten. Servera grytan med saffranscouscous, en klick matyoghurt och gärna lite aprikoser och  russin.

3,5 kg nötfärs
5 gula lökar, hackade
1 hel vitlök, pressade klyftor
1/2 dl rapsolja
2 dl ajvar reliesh
4 dl tomatpuré
2 dl kycklingfond
1 msk spiskummin
1,5 msk kanel
3 msk paprikapulver
Finrivet skal av 3 apelsiner
5 dl vatten
Salt och peppar

Fräs lök, vitlök och köttfärs i rapsolja. Tillsätt kryddor, fond, tomatpuré, ajvar, apelsinskal och vatten. Låt puttra under omrörning i 60 min. Smaka av med salt och peppar.

måndag 10 mars 2014

Grönsakscurry med tomat och blomkål

Dagens lunch på förskolan var korvstroganoff som barnen verkligen äääälskar. Denna gryta serverades som vegetariskt alternativ och till falukorvsfobiker som jag själv ;-)
Servera med bulgur, couscous, quinoa, matvete eller ris och gärna en bönsallad till för lite mer proteiner.

Till fyra portioner behövs:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk rapsolja
1 tsk curry
1 brk tomatkross, 400g
2 msk grönsaksfond
1 litet blomkålshuvud i buketter
3 dl brutna haricots vertes (frysta går bra)
Salt och peppar

Fräs lök, vitlök och curry i olja. Tillsätt tomatkross och grönsaksfond och sjud 10 min. Tillsätt blomkål och sjud ytterligare 5 min. Vänd ned haricots vertes och låt allt bli varmt. Smaka av med salt, peppar och ev mer curry.

söndag 9 mars 2014

Meny 11

Vecka 11 Måndag Korvstroganoff, ris Tisdag Marockansk köttfärspanna, saffranscouscous Onsdag Morotssoppa med krutonger & hembakt bröd med ost/köttpålägg Torsdag Tonfiskpasta med oliver, tomat och vitlök, parmesanost Fredag Kikärtsburgare med bröd, basilika-aioli och klyftpotatis

fredag 7 mars 2014

Äppelsås till fläskkarré

Lägger upp ett recept på en äppelsås som jag serverade till örtstekt fläskkarré med klyftpotatis på förskolan i fredags. Passar även bra till annat fläskkött, kyckling eller anka!

Till 40 portioner behövs:
2 l vatten
5 dl konc äppeljuice
2 dl äppelmos
2 dl kalvfond
2 dl kycklingfond
1/2-1 dl maizenamjöl utrört i vatten
2 gröna äpplen i små tärningar
Svartpeppar och salt
75g smör

Koka upp vatten med fond, äppeljuice och äppelmos. Vispa ned maizenaredningen och smöret. Smaka av med salt och peppar. Vänd sist ned äppelbitarna som bara får bli varma men ej kokas.

torsdag 6 mars 2014

Vegetarisk thaigryta med grön curry och linser

Jag tyckte själv att dagens thaigryta blev otroligt lyckad med krispiga grönsaker och lagom styrka. Ena avdelningen på förskolan åt massor med mat, den andra var lite mer försiktig. Det var i och för sig det första mötet med denna gryta och barnen är så fantastiskt duktiga som vågar testa nya saker. "Fortsätt utmana så får de falukorv hemma istället" som en förälder sa! Grytan kommer jag absolut att laga igen, både på förskolan och hemma.

Till 40 barnportioner behövs:
5 dl gröna linser (samt 2 l buljong att koka dem i)
1 kg blomkål i buketter
1,5 kg morot i sneda slantar
1/2 kg brutna haricots verts
300g färska sockerärter
1/2 dl grön currypasta
1/2 dl rapsolja
1 l vatten
2 l kokosgrädde
6 pressade vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
2 dl kycklingfond
2 dl grönsaksfond

Koka linserna i buljong i 18 minuter. Häll av vattnet. Fräs currypasta i 2 msk av oljan. Tillsätt kokosgrädde, vatten, fond och kryddor. Lägg morot och blomkål på ugnsplåt och vänd runt med olja, salt,  peppar och ingefära. Rosta i 250C ugn i 5 minuter och tillsätt bönor och sockerärter, rosta 4-5 min till. Vänd ned grönsaker och linser i currysåsen. Smaka av med mer kryddor och fond. Servera med basmatiris.

onsdag 5 mars 2014

Köttfärslimpa med fetaost och soltorkade tomater

Denna köttfärslimpa blev verkligen saftig och god med sin fyllning av fetaost och soltorkade tomater. Har du lite oliver till hands så vänd gärna ned någon deciliter i smeten också. Såsen till är inte supernyttig men ljuvligt god och passar till det mesta i köttväg. Jag serverade bulgur till denna dag, men det fungerar bra med ris eller klyftpotatis/kokt potatis också.

Till 40 barnportioner behövs:
3 kg nötfärs
4,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
5 ägg
3,5 dl ströbröd
1 dl maizenamjöl
1 l sojamjölk/mjölk
1 kg fetaost i tärningar
3 dl strimlade soltorkade tomater i olja

Sås:
1,5 l vatten
1 l vispgrädde
3 dl creme fraiche, kokbar
1/2 dl maizenamjöl utrört i 2 dl vatten
1 dl viltfond
1 dl kalvfond
1 dl kycklingfond
1 msk vitvinsvinäger/balsamvinäger
2 tsk rosmarin
2 tsk timjan
2 tsk basilika
Salt och svartpeppar

Vispa ut ströbröd och maizenamjöl i mjölken och låt svälla 10 min. Blanda alla ingredienser (inkl ströbrödsblandningen) till färsen i en assistent. Tillsätt tomater och ost sist i smeten. Forma fyra långa färslimpor och lägg på ugnsplåtar. Stek i 200 C ugn till en innertemperatur på 85C, det tar ca 40 min.

Koka upp vatten, fond och grädde till såsen i en kastrull. Tillsätt kryddor och red av med maizenaredning. Vispa sist ned creme fraiche och smaka av med vinäger.