Jag blev verkligen nöjd med dessa Kikärtsbiffar som jag idag serverade som hamburgare med klyftpotatis och basilika-aioli på förskolan. Biffarna går även utmärkt att äta även på annat sätt med valfritt tillbehör, t ex quinoa eller bulgur. Biffarna innehåller potatis vilket gör dem saftiga och couscous som gör dem mindre mjöliga i konsistensen. Basilika-aiolin görs på hela ägg och blir därmed lite fluffigare i konsistensen. Den kräver dock en stark stavmixer eller mixerkanna för att orka köra till en emulsion. Jag avrundar ailoin med lite matyoghurt för att lätta upp den lite.
Till 40 stora biffar behövs:
1 kg torra kikärtor - kokas 1h i buljong
12 kokta potatisar
8 ägg
1 dl maizenamjöl
1,5 msk sambal oelek
1/2 dl hackad persilja
1/2 msk vitlökspulver
3 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
3 tsk salt
1 dl grönsaksfond
5 dl kokt couscous
Olja att steka i
Mal kikärtor och potatis i köttkvarn. Alternativt kan du mixa det slätt. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en assistent. Forma biffar och stek 2 min per sida i rapsolja.
Basilika-aioli:
3 hela ägg
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
2 dl rapsolja
1 dl matyoghurt
4 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl hackad basilika
Salt och peppar
Mixa ägg, senap och vinäger i en mixerkanna. Tillsätt oljan droppvis under mixning tills det blir en emulsion. Vänd ned matyoghurt, vitlök och basilika och smaka av med salt och peppar. Låt gärna ailoin dra några timmar eller gör den dagen innan för mer smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar