söndag 23 mars 2014

Valnötsbröd med surdeg

Det kryper i kroppen just nu. Vårväder i kombination med träningsförbud är ingen bra kombo - avundsjuk på alla som får njuta av Stockholms härliga löparrundor. Dessvärre har jag precis påbörjat stötvågsbehandling hos sjukgymnasten av mitt knä pga en gammal överbelastningsskada. Efter stötvågsbehandling får man typ inte röra sig alls under ett dygn och jag bör inte springa under en tid för att få knät att läka. Dessutom har jag nog en lätt hjärnskakning efter min cykelolycka häromdagen och klarar inte ens det lättaste stretchingpass med dagens form. Kort sagt inte den bästa uppladdningen inför vårens halvmara och mara. Jag får helt enkelt se loppen som en härlig löparfest och ta mig runt utan tidsfokusering. Tid till annat än träning har jag desto mer av just nu och matlagning/bakning av lite mer tidskrävande saker pågår för fullt. Surdeg kräver långa jästider för att bli riktigt gott och hinna utveckla aromer. Men det betalar sig verkligen :-D Idag blev det ett härligt surdegsbröd med valnötter. Surdegen som ingår förbereddes igår genom att "friska" (mata) en befintlig surdegskultur på 1,5 dl som jag förvarar i kylen. Det är en spontansur på råg som jag igår blandade ut med 1 l ljummet vatten och lika delar av rågmjöl och vetemjöl. Jag tar så pass mycket mjöl att det får en konsistens av sockerkakssmet. Smeten får stå övertäckt ett dygn i rumstemperatur och har då förhoppningsvis blivit en härlig bubblande smet som doftar friskt. Ta undan en del av smeten och förvara i kylen till nästa bak och använd 1 l till valnötbrödet nedan. Jag fuskar här med lite jäst för att ändå påskynda jäsningen något, men eftersom det bildas jästsvampar vid mjölksyrajäsning så behövs den egentligen inte.

Till 1 bröd behövs :
1l surdeg av råg och vete
25g jäst+2dl vatten
2 msk olivolja
3 tsk salt
2 msk mörk sirap
2 dl krovt krossade valnötter
5 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl

Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten och tillsätt sirap,  olja och salt. Rör i surdeg och valnötter. Tillsätt mjölet under bearbetning, degen ska precis bli klibbfri och släppa från bunkens kanter. Jäs 4 h i bunken. Forma ett runt bröd och lägg i mjölad degkorg. Jäs ytterligare 4-5 h. Själp upp brödet på plåt och grädda 45-50 min i 200C. Brödet blir bäst om det får mogna ett dyngn inna man skär i det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar