måndag 17 mars 2014

Irländsk lammgryta

Irlands nationaldag kräver naturligtvis en riktig "Irish stew" till lunch på förskolan. Jag lade verkligen ned min själ i denna gryta och styckade lammlägg, rostade ben i ugn och skalade och tärnade mängder med rotsaker. Denna klassiska gryta serveras allt-i-ett i form av ett hopkok på kött, rotsaker och potatis. Jag var lite orolig för hur barnen skulle motta denna blandning men det är ju rena barnmaten och de åt slut på nästan allt!!! Lammet var så mört att det smälte i munnen :-D

Till 40 barnportioner behövs:
4 kg lammlägg med ben
3,5 l vatten
1 dl kalvfond
1 dl viltfond
Svartpeppar och salt
2 tsk timjan
1 tsk vitlökspulver
5 lagerblad
Rapsolja att steka i
1 bukett själkselleri, finhackad
6 gula lökar, finhackade
1 kg morot i tärningar
500g palsternacka i tärningar
500g kålrot i tärningar
3 kg potatis i grova tärningar
5 dl haricots vertes i bitar
1 dl hackad persilja

Till servering: 1,5 dl dijonsenap blandad med 1,5 dl grov senap

Stycka lammläggen i små bitar och bryn i olja med salt, peppar, timjan och vitlökspulver. Rosta benen hårt i ugn 250C med salt och peppar. Lägg över köttet och ben i en stor kastrull och häll på vatten och fond. Fräs löken glansig och tillsätt den och sellerin i grytan. Låt sjuda 1-2h. Ta upp benen och lägg i rotsaker och potatis. Låt sjuda ytterligare 30-45 min. Vänd i haricots vertes. Smaka av grytan med salt och peppar och rör ned persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar