fredag 21 mars 2014

Spenatsoppa med pasta och ostdip

Var med om en rejäl cykelolycka i morse och tillbringade halva dagen på akuten. Rejält jack i hakan (inget farligt, bara att sy) men en smäll på käkfästena som gör att jag har svårt att gapa, tugga och ropa på barn! Med andra ord är det soppa som gäller i matväg just nu - bortsett från Dumlekola som tydligen går bra detre också ;-) Dagens spenatsoppa kändes som en välbehövlig energikick. Ett infall gjorde att jag hade i lite dill i soppan och det blev väldigt fräscht. Soppan är ganska "tunn" i konsistensen men blir matigare av pastan. Jag kokade pastan för sig på sidan men om man vill kan man såklart koka pastan i soppan men då tappar klorofyllet i spenaten sin gröna färg och soppan blir tråkigt gulaktig.

Till 4 portioner behövs:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
1 palsternacka i tärningar
2 potatisar i tärningar
7 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1/2 grönsaksbuljongtärning
100g färsk bladspenat

1 msk dill
2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
1,5 dl sopp-pasta, tex stellini eller risoni

Ostdip:
2 dl gräddfil
1,5 dl riven lagrad ost
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk olivolja
Salt och peppar

Fräs lök och vitlök glansig i olja. Tillsätt rotsaker, vatten och buljong. Låt sjuda 15 min och rör ned spenat och dill. Mixa slät och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar. Koka pastan enligt förpackningen och rör ned i soppan. Blanda alla ingredienser till dipen och servera till soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar