fredag 14 mars 2014

Päronpaj med solrosmassa

Jag hade ett par dl solrosmassa (rostade solrosfrön mixade med socker och vanilj) och bakade idag denna paj till personalfikat på förskolan. Väldigt god och uppskattad men tyvärr fastnade pajbottnen lite i formen, tror att det kan bero på äggulan i degen och nästa gång gör jag en deg utan denna.

Pajbotten:
75 g mjukt smör
1 äggula
1,5 dl vetemjöl
1/2 dl socker

2 dl solrosmassa eller riven mandelmassa utrörd med 2 msk mjölk.

4 päron i klyftor
1 tsk kardemumma

Smultäcke:
75g mjukt smör
1/2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker

Mixa ihop degen till pajbotten och tryck ut i pajform. Förgrädda 10 min i 225 C ugn. Bred ut solrosmassa och fördela päronklyftorna ovanpå. Strö över kardemumma. Nyp ihop ingredienserna till smultäcket och strö över päronen. Grädda i 225 C ugn i 25 min. Servera med lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar