torsdag 6 mars 2014

Vegetarisk thaigryta med grön curry och linser

Jag tyckte själv att dagens thaigryta blev otroligt lyckad med krispiga grönsaker och lagom styrka. Ena avdelningen på förskolan åt massor med mat, den andra var lite mer försiktig. Det var i och för sig det första mötet med denna gryta och barnen är så fantastiskt duktiga som vågar testa nya saker. "Fortsätt utmana så får de falukorv hemma istället" som en förälder sa! Grytan kommer jag absolut att laga igen, både på förskolan och hemma.

Till 40 barnportioner behövs:
5 dl gröna linser (samt 2 l buljong att koka dem i)
1 kg blomkål i buketter
1,5 kg morot i sneda slantar
1/2 kg brutna haricots verts
300g färska sockerärter
1/2 dl grön currypasta
1/2 dl rapsolja
1 l vatten
2 l kokosgrädde
6 pressade vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
2 dl kycklingfond
2 dl grönsaksfond

Koka linserna i buljong i 18 minuter. Häll av vattnet. Fräs currypasta i 2 msk av oljan. Tillsätt kokosgrädde, vatten, fond och kryddor. Lägg morot och blomkål på ugnsplåt och vänd runt med olja, salt,  peppar och ingefära. Rosta i 250C ugn i 5 minuter och tillsätt bönor och sockerärter, rosta 4-5 min till. Vänd ned grönsaker och linser i currysåsen. Smaka av med mer kryddor och fond. Servera med basmatiris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar