onsdag 5 mars 2014

Köttfärslimpa med fetaost och soltorkade tomater

Denna köttfärslimpa blev verkligen saftig och god med sin fyllning av fetaost och soltorkade tomater. Har du lite oliver till hands så vänd gärna ned någon deciliter i smeten också. Såsen till är inte supernyttig men ljuvligt god och passar till det mesta i köttväg. Jag serverade bulgur till denna dag, men det fungerar bra med ris eller klyftpotatis/kokt potatis också.

Till 40 barnportioner behövs:
3 kg nötfärs
4,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
5 ägg
3,5 dl ströbröd
1 dl maizenamjöl
1 l sojamjölk/mjölk
1 kg fetaost i tärningar
3 dl strimlade soltorkade tomater i olja

Sås:
1,5 l vatten
1 l vispgrädde
3 dl creme fraiche, kokbar
1/2 dl maizenamjöl utrört i 2 dl vatten
1 dl viltfond
1 dl kalvfond
1 dl kycklingfond
1 msk vitvinsvinäger/balsamvinäger
2 tsk rosmarin
2 tsk timjan
2 tsk basilika
Salt och svartpeppar

Vispa ut ströbröd och maizenamjöl i mjölken och låt svälla 10 min. Blanda alla ingredienser (inkl ströbrödsblandningen) till färsen i en assistent. Tillsätt tomater och ost sist i smeten. Forma fyra långa färslimpor och lägg på ugnsplåtar. Stek i 200 C ugn till en innertemperatur på 85C, det tar ca 40 min.

Koka upp vatten, fond och grädde till såsen i en kastrull. Tillsätt kryddor och red av med maizenaredning. Vispa sist ned creme fraiche och smaka av med vinäger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar