Denna köttfärslimpa blev verkligen saftig och god med sin fyllning av fetaost och soltorkade tomater. Har du lite oliver till hands så vänd gärna ned någon deciliter i smeten också. Såsen till är inte supernyttig men ljuvligt god och passar till det mesta i köttväg. Jag serverade bulgur till denna dag, men det fungerar bra med ris eller klyftpotatis/kokt potatis också.
Till 40 barnportioner behövs:
3 kg nötfärs
4,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
5 ägg
3,5 dl ströbröd
1 dl maizenamjöl
1 l sojamjölk/mjölk
1 kg fetaost i tärningar
3 dl strimlade soltorkade tomater i olja
Sås:
1,5 l vatten
1 l vispgrädde
3 dl creme fraiche, kokbar
1/2 dl maizenamjöl utrört i 2 dl vatten
1 dl viltfond
1 dl kalvfond
1 dl kycklingfond
1 msk vitvinsvinäger/balsamvinäger
2 tsk rosmarin
2 tsk timjan
2 tsk basilika
Salt och svartpeppar
Vispa ut ströbröd och maizenamjöl i mjölken och låt svälla 10 min. Blanda alla ingredienser (inkl ströbrödsblandningen) till färsen i en assistent. Tillsätt tomater och ost sist i smeten. Forma fyra långa färslimpor och lägg på ugnsplåtar. Stek i 200 C ugn till en innertemperatur på 85C, det tar ca 40 min.
Koka upp vatten, fond och grädde till såsen i en kastrull. Tillsätt kryddor och red av med maizenaredning. Vispa sist ned creme fraiche och smaka av med vinäger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar