I Fyra rejäla råglimpor blir det av detta recept. Mycket mustiga och goda!
1 l vatten 37C
5 dl surdeg
3 pkt jäst
1 dl mörk sirap
1 msk brödkrydda
6 tsk salt
1 dl rapsolja
3 dl rågkross
6 dl grovt rågmjöl
2- 2,5 l vetemjöl special
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt surdeg, olja, sirap, brödkrydda och salt. Rör ned rågkross och rågmjöl. Tillsätt vetemjölet lite i taget under bearbetning. Degen ska vara hanterbar men lätt kladdig. Jäs 2 h i rumstemperatur. Häll upp på bakbord men knåda inte! Skär ut fyra limpor, fös ihop dem lite med degskrapan för att få en fin form. Lägg på plåt och jäs ytterligare 45 min-1h. Grädda i 225C i 40 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar