Havtorn är ett riktigt superbär som blivit alltmer använt de senaste åren. Bäret innehåller mer c-vitamin än apelsin och även rivboflavin, vitamin K och E. Det är också en viktig antioxidant (skyddare cellerna mot fria radikaler och oxidativ stress). Jag hittade havtorn billigt i frysdisken härom veckan och idag blev det en smoothie. Bären är väldigt syrliga och därför valde jag en mild yoghurt och sötade med lite honung. Även den koncentrerade apelsinjuicen bidrar med sötma i form av fruktos. Barnen tyckte smoothien blev för syrlig men jag tyckte den var ljuvligt fräsch. Smoothien behöver silas eftersom de fiberrika kärnorna och skalen inte mixas sönder och kärnorna är ganska beska plus att det ser lite oaptitligt ut. Men vill du ha i dig kostfiber - go for it! Färgen blir mer orange om smoothien får dra 20 min innan servering.
Till glas behövs:
225g havtornsbär
1 dl vatten
2 tsk honung
1/2 dl konc apelsinjuice
7 dl mild naturell yoghurt
Mixa först bär rejält med vatten. Tillsätt övriga ingredienser och mixa igen. Sila av kärnor och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar