söndag 30 mars 2014

Tomatpestobakad lax med sötpotatiskross

Jag gör ofta pesto på solrosfrön till vardags om jag inte har pinjenötter hemma. Det blir jättebra, billigt, nyttigt och tacksamt även för nötallergiker. Idag blev det en tomatpesto som jag bredde på lax och ugnsbakade. Till detta ett grovt mos/kross av sötpotatis och lite andra rotsaker. Lime är gott att servera till och varför inte lite smulad getost/fetaost?

Till 4 portioner behövs:

Tomatpesto:
1 dl soltorkade tomater i olja
1/2 dl solrosfrön samt 1 msk till laxen
1,5 dl riven parmesanost
2 msk olja från tomaterna
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar

4 portionsbitar laxfilé, ca 500g

Sötpotatiskross:
2 sötpotatisar
2 stora morötter
1 liten kålrot
4 potatisar
1 msk kallpressad rapsolja
80g färsk bladspenat

Mixa ingredienserna till peston, den får gärna vara lite grov i konsistensen. Smaka av med salt och peppar. Bred på laxen och strö sist över lite solrosfrön. Ugnsbaka i 225C ugn till en centrumtemperatur på 54C.

Tärna rotsakerna och koka mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och krossa rotsakerna grovt med en potatisstöt. Smaka av med salt, peppar och olja. Vänd ned spenaten i det varma krosset så att den mjuknar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar