fredag 27 september 2013

Morotskaka med dinkel

En lite hälsosammare typ av morotskaka med fullkornsdinkel som är rejält kryddig av pepparkakskryddor. Frostingen får en liten touch av apelsin vilket ger en god brytning tycker jag. "Det är den godaste morotskaka jag ätit" utbrast en kollega! Och den ääär verkligen jättegod! Garnera gärna med apelsinskivor.

Till en kaka, en långpanneform, behövs:
3 ägg
3 dl socker
2 dl dinkel fullkornsmjöl
1 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kanel
1,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1,5 dl solrosolja
5 dl rivna morötter

Frosting:
100g mjukt smör
200g Philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk konc apelsinjuice
5 dl florsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ned detta. Tillsätt olja och morötter och rör till en jämn smet. Häll i en smord och bröad långpanna. Grädda i 175C i 35-40 min. Låt kakan svalna. Rör ihop ingredienserna till frostingen och bred över kakan. Ställ i kyl.

torsdag 26 september 2013

Pasta med kantareller, lamm och aubergine

Dagens middag tillkom efter att ha några skivor lammstek över och färska kantareller i kylen. Vill man göra rätten helt vegetariskt så går det bra att utesluta köttet. Jättegott med balsamicosirap till!

Till 4 portioner behövs:
300g pasta penne
200g färska kantareller i bitar
Smör och olivolja att steka i
3 vitlöksklyftor, hackade
1/2 aubergine i tärningar
1 gul lök i båtar
1/2-1 röd chili, hackad
2 msk hackad persilja
150g stekt lammkött i tärningar
Salt och peppar
Färskriven parmesan
Balsamicosirao

Koka pastan. Fräs kantareller, lök, vitlök, chili och aubergine i lika delar smör och olivolja tills svampen är brynt och auberginen mjuk. Salta och peppra. Vänd ned lammet och persiljan och låt det bli varmt. Vänd sist ned nykokt pasta och servera med parmesan och balsamicosirap.

Franska fiskbiffar med dillsås

Idag var det många barn som spontant utropade att maten var god :-) Storleken på biffarna är i vuxenformat, men det åt barnen utan problem. Dessa fiskbiffar får mycket smak av senap och örter och är ett perfekt sätt att ta vara på lite olika fisksorter i frysen. Hela tre sorter ingick i min biff idag: kolja, hoki och sej. Räds inte mängden ströbröd och maizenamjöl, det behövs om fisken varit fryst och är lite blötare än färsk fisk. Vill man så kan mängden grädde minskas ned och därmed också mängden utdrygningsmedel för att få en magrare och "köttigare" fiskbiff.

Till 40 barnportioner behövs:

3 kg vit fiskfilé
6 ägg
8 dl matgrädde
4 dl ströbröd
5 dl maizenamjöl
5 tsk salt
1/2 dl dijonsenap
1 msk dragon
1 msk timjan
Vitpeppar

Sås:
1,5 l vatten
1 l vispgrädde
1 dl maizenamjöl+ vatten
1 dl hackad dill
1 dl fiskfond
0,5 dl kycklingfond
Salt och vitpeppar
2 dl creme fraiche 34% fett

Fiskbiffar: Vispa ihop grädde, ströbröd och maizenamjöl. Låt det svälla några minuter. Mixa fisken i matberedare i omgångar tillsammans med ägg. Blanda ihop med ströbrödblandningen och vänd ned senap och kryddor. Låt svälla i kyl någon timme innan du formar biffar som steks till vacker färg i stekpanna. Låt biffarna gå klart i ugn 150C till en innertemperatur på 65C.

Sås: koka upp vatten, grädde och fond. Rör ut maizenamjölet i lite vatten och vispa ned i såsen. Tillsätt dillen och smaka av med salt och peppar. Rör sist ned creme fraiche.

Servera med kokt potatis och riven morot.

Meny v 40

Vecka 40 Måndag Blodpudding, stekt äpple med bacon, lingonsylt Tisdag Kyckling i limesås med nudlar Onsdag Tomatsoppa med kyckling, grönsaker och ris, hembakt bröd med köttpålägg/ost Mellanmål: ugnspannkaka, sylt Torsdag Ugnskassler med chiligrädde, ris Fredag: vi firar kanelbullens dag! Italiensk färsbiff med soltorkade tomater, ugnsrostade rotsaker och basilika-aioli

onsdag 25 september 2013

Mustiga frallor

Mörkt matbrödsmjöl, surdeg och fullkornsbulgur skapar dessa mustiga frallor som är goda till såväl frukost som soppa!

Till 50 frallor behövs:
2 pkt jäst
5 dl surdeg av råg
1 l vatten 37C
1/2 dl rapsolja
1 dl mörk sirap
4 tsk salt
1 tsk malen fänkål
2 l mörkt lantmjöl
1,5 l vetemjöl special
5 dl kokt fullkornsbulgur

Lös upp jästen i vattnet och rör ned surdeg, sirap, salt, fänkål, olja och bulgur. Tillsätt allt lantbrödsmjöl och 1 l av vetemjölet. Bearbeta degen och tillsätt mer vetemjöl tills degen är klibbfri. Låt jäsa 40 min. Forma 50 frallir och jäs 30 min på plåt. Grädda 15 min i 225C.

Nikkalautasoppa med köttfärs och vitkål

Denna soppa serveras säkert på alla förskolor och är en riktig klassiker som älskas av barn och vuxna. Och den är verkligen jättegod! Givetvis försökte jag följa ett recept från "Barnes kokbok" till punkt och pricka, men som alltid blir det ju en personlig touch på en maträtt i hur man skär, steker osv... Till 40 barnportioner behövs: 1 kg nötfärs 8 gula lökar, hackad 1 dl rapsolja 1,3 kg vitkål i strimlor 1,2 dl senap 4 lagerblad 1,2 dl kinesisk soja 2,5 dl kalvfond, Bong 8 l vatten svartpeppar och salt efter smak 2 dl hackad persilja Fräs nötfärs och gul lök i rapsolja i en stor kastrull. Tillsätt vatten, fond, peppar, soja, senap och lagerblad. Stek vitkålen i ugn på en stor plåt med lite rapsolja och salt, ca 10 min i 225C. Vänd ned vitkålen i soppan och låt puttra minst 30 min, gärna en timme. Ju längre soppan får koka desto mustigare blir den! Smaka av med salt och peppar och vänd sist ned hackad persilja. Servera med nybakt bröd.

tisdag 24 september 2013

Kycklingrisotto med currydressing

Idag serverades det en färgstark risotto till lunch på förskolan. Jag brukar skära ganska stora bitar av grönsakerna så att de går lätt att pilla bort för den som inte vill ha. Gör gärna currydressingen en dag i förväg, den blir mycket godare om den får stå och mogna ett tag.

2 kg kycklingfilé i tärningar
Marinad:
1/2 dl hackad basilika
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl pressad citron
1 dl olivolja
Salt och peppar

2 l  matris
2 pkt saffran
1/2 dl grönsaksfond, låg salthalt
1tsk salt

6 gula paprikor
6 röda paprikor
2 zucchini
1 l brytbönor

Currydressing:
5 dl creme fraiche 34%
5 dl matyoghurt
1-1,5 msk curry
2 tsk honung
Salt

Blanda ingredienserna till marinaden och vänd ned kycklingen. Låt marinera 2 h. Koka riset enligt förpackningen med saffran och fond i kokvattnet. Blanda alla ingredienser till currydressingen. Skär paprika och zucchini i bitar och rosta i ugn med salt, peppar och olivolja, i 15 min i 250c. Vänd ned brytbönorna på slutet. Stek kycklingen på plåt samtidigt i ugnen. Blanda ris, kyckling och grönsaker. Servera med dressingen.

måndag 23 september 2013

Lammstek med citron, vitlök och timjan

Stek i ugn är ett väldigt bekvämt och enkelt sätt att laga mat, men det kräver lite planering. Jag brukar bryna mina stekar för att sedan låta dem gå klart på låg temperatur i ugnen för ett saftigt och mört resultat. Det är oerhört viktigt att låta köttet vila i folie efter stekning så att tillagningen avstannar. Skärs köttet upp direkt kommer all köttsaft att rinna ut på skärbrädan med ett torrare resultat. Mina barn älskar kött och Dante, 4 år, åt tre tjocka skivor av denna stek!

800g lammstek, putsad från senor och fett
Finrivet skal av 1 citron
4 hackade vitlöksklyftor
2 msk färsk timjan
Salt och svartpeppar
Smör

Krydda köttet runtom med citronskal, vitlök, timjan, salt och peppar. Bryn i smör runtom i en stekpanna. Lägg över i ugnsform och stek i ugn 125C tills köttet når en innertemperatur på 65C (eller den grad som önskas). Vira in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 15 min innan det skärs upp.

Pasta med sås på tomat & salsicciakorv

En rustik italiensk rätt som egentligen brukar serveras med en klick ricotta ovanpå. Genom att "skala" bort skinnet på färsk korv och hacka innehållet så får man en färdigkryddad färs. Här har jag använt en mild korv smaksatt med fänkål, men det går bra att använda hetare vartianter också. Se även recept för fyra personer på denna blogg.

Till 40 barnportioner behövs:
2 kg färsk salsicciakorv
5 gula lökar, finhackade
8 pressade vitlöksklyftor
3 kg tomatkross
1,5 dl konc mörk oxfond
2 tsk sambal oelek
Ev salt

Ta bort skinnet från korven och hacka den i bitar. Fräs i en stor kastrull tills vätskan kokat in. Tillsätt lök och vitlök som får fräsa med tills löken blivit glansig. Häll på tomatkross och fond samt sambal oelek. Låt puttra under omrörning ca 20 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och ev ricotta eller parmesanost.

söndag 22 september 2013

Hummus med sambal oelek

En lite hetare variant av hummus som fick bli tillbehör till gårdagens lammstek!

Till 4-6 portioner behövs:
1 burk kikärter, avsköljda
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1/2 dl olivolja
Saft av 1/2 citron
Salt
Ev vatten

Mixa alla ingredienser och smaka av med salt. Späd ev med vatten till den konsistens du önskar på hummusen.

Tips: tillsätt gärna 1/2 msk rostade sesamfrön

lördag 21 september 2013

Äppelsmulpaj med dinkel

Höst och tid att njuta svenska äpplen. Passa på att göra denna smulpaj som är jättegod med lite kallrörd vaniljsås. Dinkel ger fyllighet smak till pajtäcket.

Till 1 paj, 6-8 portioner behövs
4 stora svenska äpplen
1/2 msk socker
1 tsk kanel

Smulor:
125g mjukt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl havregryn
1 dl dinkel fullkornsmjöl
1,5 dl vetemjöl

Skala och skär äpplen i tunna skivor. Lägg i pajform och strö över kanel och socker. Nyp ihop pajdegen till smulor och täck äpplena med denna. Grädda i 200C i 20 min.

Vaniljsås:
3 msk socker
1,5 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3 dl vispgrädde

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt. Vispa grädden fast och rör ned äggsmeten. Klart!

fredag 20 september 2013

Laxpirog med dillcréme

Överblivet ris var starten till detta experiment som blev riktigt lyckat. Både barn och vuxna uppskattade denna pirog. Istället för att göra en massa små piroger gjorde jag längder som jag sedan skar i bitar. Jätteenkelt och snabbt.

Till 45-50 barnportioner pirog behövs:

Pirogdeg:
100g jäst
1 l mjölk
1 dl smält smör
4 tsk socker
4 tsk salt
1 l grahamsmjöl
2 l vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
1 kg laxfilé i tärningar
8 hårdkokta ägg
2 rödlökar, finhackade
1,5l kokt ris
1/2 dl hackad dill
5 dl creme fraiche, 34%
Salt och peppar

Dillcréme:
5 dl creme fraiche 34%
5 dl matyoghurt
1 dl olivolja
1 dl hackad dill
Salt och peppar

Mixa creme fraiche, olja och dill till en creme. Vänd ned yoghurt och smaka av med salt och peppar.

Lös upp jästen i mjölken och tillsätt smör, socker och salt. Blanda i mjölet lite i taget under knådning. Degen ska släppa från bunken och inte kladda, tillsätt annars mer mjöl. Låt jäsa 40 min.

Stek laxen i ugn 250C i 10 min med lite olivolja, salt och peppar. Låt den svalna och blanda med övriga ingredienser till fyllningen. Smaka av med salt och peppar.

Dela degen i fem delar. Kavla ut en rektangel centimetertjockt. Fördela 1/5 av fyllningen längs med ena kanten och vik över andra halvan. Nyp ihop kanterna och nagga den med gaffel. Upprepa med resten av degen. Låt jäsa 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda 20 min i 225C. Skär i bitar och servera med sallad och dillcréme.

Meny v 39

Vecka 39 Måndag Pasta med salsicciasås Tisdag Risotto med kyckling och currydressing Onsdag Niccalautasoppa med köttfärs och vitkål Mellanmål: ugnspannkaka, sylt Torsdag Fiskbiffar med dillsås och potatis Fredag Biffstroganoff, ris

torsdag 19 september 2013

Köttbullar med oststuvade makaroner

Idag blev det riktig Comfort-food på förskolan och det kändes helt rätt i höstrusket. Köttbullsreceptet är ett ursprungligt köttfärsbiff-recept jag skapat men jag bytte ut en del mjölk mot grädde och tillsatte en del kryddor. Det tog en timme att rulla köttbullarna (med avbrott för lite annat) men det var inte alls så farligt. Desto bökigare var det att koka makaroner i omgångar och hålla sås och makaroner varma utan att få dem överkokta. Bra blev det hur som helst, men jag tror att det var pedagogerna som var mest nöjda!  Dagen till ära serverades det ketchup till maten, vilket hör till ovanligheterna och själv åt jag istället lingonsylt ;-)

Köttbullar till 40 barn (6 st per person):
2,8 kg nötfärs
4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1/2 dl konc viltfond
5 ägg
3,5 dl ströbröd
1 dl maizenamjöl
5 dl mjölk
5 dl grädde

Blanda ströbröd, maizenamjöl ned mjölk och grädde. Låt svälla 5 min. Knåda ihop köttfärs med salt, kryddor och ägg. Tillsätt ströbrödsblandningen och blanda väl. Forma köttbullar och lägg på smorda ugnsplåtar. Stek i ugn 250C i 15 min. Skaka gärna plåtarna efter halva tiden så att köttbullarna vänds.

Oststuvade makaroner:
4 l idealmakaroner
3,5 l lättmjölk
5 dl grädde
3 dl riven parmesanost
2-3 dl vetemjöl+5 dl vatten till redning
Salt och vitpeppar

Koka makaronerna två minuter mindre än beskrivningen. Häll av vattnet och gör såsen: Koka upp mjölk och grädde. Mixa ihop mjöl och vatten till en toppredning som vispas ned i gräddmjölken. Ta lite redning i taget tills du får den tjocklek på såsen du önskar. Låt sjuda 20 min. Vispa ned ost och smaka av med salt och peppar. Vänd ned de kokta makaronerna i såsen och låt dem suga åt sig lite sås ett par minuter.

måndag 16 september 2013

Grönsakspytt med örtsås

Jag är väl inte direkt den som ställer mig och steker en pytt. Men en ugnsstekt variant blir lite magrare och den här varianten med olika grönsaker känns fräsch. Jag hade egentligen tänkt göra en örtkeso till men leveransen uteblev så lösningen blev en örtsås som faktiskt passade jättebra till. Man får steka grönsakerna på olika plåtar eftersom de kräver lite olika tillagningstid och det är så trist med överkokta grönsaker. En del barn åt bra av maten men vid ett bord ville ingen smaka! På det stora hela tycker jag ändå att barnen åt bra eftersom grönsaker och blandad mat brukar vara svårare för barn att gilla.

Till 40 barnportioner behövs:
4 kg potatis
2 kg morot
1 kg palsternacka
10 röda paprikor
10 gula paprikor
4 rödlökar
1 kg brytbönor
Salt, svartpeppar, timjan
Olivolja

Örtsås:
1l creme fraiche
1 l matyoghurt
1/2 dl hackad basilika
1/2 dl hackad persilja
1 msk Italiensk salladskrydda
1/2 tsk vitlökspulver
Salt och peppar

Skala och skär potatis och rotsaker i grova bitarna. Lägg på ugnsplåt och vänd runt med olja och kryddor. Rosta i 250C ugn ca 20 min tills de får fin färg. Tärna paprikor och gör båtar av rödlöken. Lägg på plåt och vänd runt med olja och kryddor. Rosta i ugn 250C ca 10 min. Vänd ned brytbönorna sista minuterna. Blanda varsamt alla grönsakerna. Mixa ihop alla i ingredienser utom yoghurten till såsen. Häll upp i skål och vispa ned yoghurten. Smaka av med salt och peppar.

söndag 15 september 2013

Citron- & timjanstekt fläskfilé med kantarellsås

Eftersom jag inte hunnit ut i skogen fick det bli kantareller från Hemköp till dagens middag... Svamp kräver fett för att få fram smakerna och den här såsen innehåller både smör och grädde. Unna er det till skogens guld! Jag brukar ha lite pressad citron i såsen för fräschör och citronskalet hamnade med färsk timjan på en helstekt fläskfilé. Det är stor skillnad på en svensk fullpris-fläskfilé och en reavara från Danmark, så satsa på smakmässig och etisk kvalitet.

Fläskfilé:
500g färsk putsad fläskfilé
2 tsk hackad färsk timjan
Rivet skal av 1/2 citron
Salt och svartpeppar
Smör att steka i

Sås:
200g färska kantareller
Smör att steka i
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1/2 msk kalvfond
Saft av 1/2 citron
1 tsk hackad färsk timjan
Salt och svartpeppar

Krydda fläskfilén runt om med salt, svartpeppar, citronskal och timjan. Bryn gyllene i smör i en stekpanna och lägg över i en ugnsform. Stek i ugn på 150C till en innertemperatur på 65C. Det tar ca 15 min.

Borsta bort jord från kantarellerna och riv dem i grova bitar. Bryn på hög värme i smör med salt, svartpeppar och timjan tills svampen fått färg. Häll på grädde, vatten och kalvfond. Låt puttra 15-20 min och smaka av med citronsaft och salt och peppar.

Servera fläskfilén i skivor med sås och t ex klyftpotatis, rotsaker, bulgur eller pasta.

fredag 13 september 2013

Citronkladdkaka

Det här recept hittade jag i Metro och det fick bli "fredagskakan" på jobbet. Det ska inte vara något bakpulver i men däremot så ökade jag på mjölet lite. Jättegod kaka för citronälskare med en frisk syra. Passar bra med grädde och gärna lite hallon till.

2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Saft och skal av 1 tvättad citron
150 g smält smör
1 3/4 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ned saft och skal av citron, smör samt vaniljsocker. Vänd sist ned mjölet. Häll i smord och bröad form. Grädda i 150C i 30 min.

Sejryggfilé med dragonsås

Vi fick väldigt fin fisk till förskolan den här veckan, en sejryggfilé som jag bakade varsamt i ugnen. Jag har äntligen börjat lära mig vilka produkter som är bra i det sortiment som erbjuds. Givetvis är fisken som serveras miljömärkt! Barnen på förskolan älskar verkligen fisk i alla dess former och jag har inte märkt av myten att "barn inte äter fisk". Jag serverade idag vuxenportioner av fisken och det fanns bara en halv portion kvar efteråt! Allra bäst går fisken serverad som idag, ugnsstekt med enbart salt och peppar på, med sås och potatis eller ris till. Dragonsåsen är populär och det är viktigt att tillsätta den sista creme fraichen eftersom den ger en gräddig syra som gifter sig fint med dragonen! Vill man så kan fiskbuljongen bytas ut mot kycklingbuljong och såsen passar då även bra till kyckling och fläskfilé.

40 barnportioner:
40 ryggfilébitar av sej
Salt och peppar

Dragonsås:
1,5l mjölk
5 dl vispgrädde
1,5 dl fiskfond, låg salthalt
1/2 dl maizenamjöl+ vatten
2 msk torkad dragon
3 dl creme fraiche, 34% fetthalt
Salt och peppar

Koka upp mjölk och grädde med fiskbuljong och peppar. Rör ned maizenamjölet utrört i 1 dl vatten. Låt såsen tjockna lite och vänd nu ned dragonen och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Fisken bakas i ugn på 150C till en innertemperatur på 55C. Servera med potatis eller ris.

torsdag 12 september 2013

Texasgryta med köttfärs

Den här grytan har jag gjort en gång med strimlad biff men idag blev det en nötfärsvariant istället och den var oerhört populär, nästan så att det inte räckte! Den här varianten lagar jag fler gånger ;-)

Till 40 barnportioner behövs:
2 kg nötfärs
Rapsolja
1 dl tacokrydda
1 dl chilipulver
2 stor burk tomatkross, 2,5 kg
1,5l kokta kidneybönor
5 dl frusen majs
5 dl creme fraiche

Fräs nötfärsen i rapsolja tillsammans med kryddor. Tillsätt tomatkross och låt puttra 30 min. Tillsätt bönor och majs samt creme fraiche. Låt allt koka upp. Servera med ris.


Meny v 38

Vecka 38 Måndag Grönsakspytt med kall örtsås och rödbetor Tisdag Kycklingwok med jasminris Onsdag Blomkålssoppa med rökt skinka, hembakt bröd, ost Mellanmål: ugnspannkaka, sylt Torsdag Hemgjorda köttbullar med oststuvade makaroner Fredag Laxpirog med dillcrème

onsdag 11 september 2013

Blåbärspannkaka

Igår plockade ett par pojkar på förskolan blåbär och undrade ifall jag kunde baka blåbärspaj. Skörden var lite snål (fem stycken!) så en kär kollega förbarmade sig och tog med sig blåbär idag. Det resulterade i blåbärspannkaka till mellanmål. Bara att strö över blåbär på en vanlig ugnspannkaka och grädda som vanligt. Ha inte för mycket blåbär bara, då blir pannkakan blöt. Tyvärr gillade inte barnen det alls. Vet inte om det blev för syrligt eller om det helt enkelt var utseendet som de backade för. Men testa gärna ändå!

Gröt- och bulgur frallor

Överbliven havregrynsgröt och en skål lingonsylt från frukosten resulterade i dagens frallor till soppan. Jättegoda!

Till 50 frallor behövs:
100g jäst
5 dl surdeg av råg
1 l vatten, 37C
3 dl havregrynsgröt
3 dl kokt fullkornbulgur
1,5 dl lingonsylt
1/2 dl rapsolja
4 tsk salt
1 tsk anis
Ca 2 kg vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet och rör ned olja, gröt, lingonsylt, bulgur, anis och salt. Tillsätt vetemjölet under bearbetning tills du har en deg som inte kladdar och släpper från bunken. Jäs 1h. Baka ut till 50 frallor och jäs på plåt 30 min. Grädda 15 min i 225C.

Plommonskörd

Ett par barn på förskolan hade plockat plommon till dagens fruktstund :-) Jag tjuvsmakade givetvis och blev förflyttad direkt till min barndom och morföräldrarnas trädgård där de hade ett träd med plommon som smakade exakt så här! Ljuvligt...

Majssoppa med chorizotopping

Dagens soppa på förskolan kan verkligen inte stå på egna ben utan är helt beroende av sin heta topping för att inte påminna om barnmat! Tillsammans däremot är det riktigt gott och ett ytterligare tillbehör man kan addera är nachos-smulor överst för lite krispighet. Prova det!

Till 40 barnportioner behövs:

4 gula lökar, hackade
8 potatisar i tärningar
2,5 kg fryst majs + 5 dl efter mixning
4 l mjölk
5 dl vispgrädde
5 dl vatten
1/2 dl pressad citron
2 dl kycklingfond Bong
3 tsk salt och vitpeppar

Topping:
10 chorizokorvar i 1/2- månar
6 röda paprikor i tärningar
2 rödlökar, hackade
2 msk olivolja
2 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
2 msk hackad persilja

Soppa: fräs gul lök i olivolja tills den blir glansig. Tillsätt potatis, majs, mjölk, grädde och buljong. Sjud 20 min. Mixa slät och tillsätt sedan 5 dl majs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Topping: lägg korv, lök och paprika på plåtar och vänd runt med olivolja, sambal oelek och salt. Stek i ugn 250C i ca 10 min. Vänd ned persilja och toppa soppan med detta.

tisdag 10 september 2013

Bondbönsbiffar

Jag blev så oerhört nöjd med dagens experiment då jag lagade dessa örtiga bondbönsbiffar. Perfekt vid första försöket!!! Kan absolut övertyga den mest bönfientliga ;-) Väldigt vackert dessutom med tomatsås och saffransris.

Till 40 biffar behövs:

2 l kokta bondbönor, mixade till puré
1,5 l kokt fullkornsbulgur
5 finhackade rödlökar
6 pressade vitlöksklyftor
2 dl hackad persilja
2 dl hackad basilika
6 ägg
3 dl ströbröd
1,5 dl maizenamjöl
3 tsk salt
1 tsk finmalen svartpeppar

Blanda allt och låt gärna svälla 30 min. Forma biffar och stek på båda sidor i olivolja. Låt gå färdigt i ugn 175C i 10 min. Servera med tomatsås och saffransris.

måndag 9 september 2013

Snabbgjord vaniljsås

Den här vaniljsåsen brukar jag göra istället för den köpta kylda varanten som ska vispas. Vanlig marsansås får mig att rysa, och hemkokt vaniljsås tycker jag tar lite tid att göra. Den här varianten brukar egentligen kallas för "råkräm" eftersom man använder råa äggulor. Smaksätter man baskrämen av äggula, socker och grädde med vanilj så får man en vaniljsås! Givetvis blir det godare och vackrare med äkta vaniljstång istället för vaniljsocker. Till receptet nedan är det är lagom med frön från 1/2 tahiti- vaniljstång, eller från en hel vanlig vaniljstång.

Recept, ca 1 l vaniljsås:
3 äggulor
3 msk socker
1 msk vaniljsocker

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa grädden för sig och blanda ned äggvispet. Klart!!!

Bikarbonatbröd med mysli

Hittade längst inne i skafferiet ett oöppnat myslipaket som hade en månad kvar till bäst-före-datum men som ändå visade sig ha stenhårda russin. Det var ett paket f-mysli gold, som är fullproppad med torkad frukt och hela hasselnötter. Jag beslöt mig för att baka ett bröd med rejäla mängder mysli. Har du bara en basmysli hemma så kan du tillsätta lite mer torkad frukt och nötter i smeten. Resultatet blev en bikarbonatlimpa som jag tycker blev riktigt bra. Inte lika grov som de andra recepten på bikarbonatbröd jag har på bloggen, med mycket sötma från den torkade frukten och knaprighet från nötterna. Brödet mår bra av att ligga ett dygn för att sedan njutas i tunna skivor med bara lite smör.

Till 1 bröd behövs:
5 dl f-mysli gold
3 dl dinkelmjöl fullkorn
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk matolja
1/2 dl mörk sirap
5 dl naturell yoghurt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja, sirap och yoghurt och rör till en jämn smet. Fyll en smord brödform och grädda i nedre delen av ugnen i 175C i 60 min.

Pastasås med kycklinglever och bacon

Riktlinjerna för förskolans måltider säger att man ska servera blod- och / eller levermat 2 gånger i månaden. Plikttrogen som jag är övervann jag mina egna aversioner och lagade denna kycklingleversås idag. Inte så farligt faktiskt och riktigt gott om man pillade bort leverbitarna...:-) Barnen åt bra iaf, även om en del också undvek leverbitarna. Jag kan verkligen rekommendera denna pastasås för den som gillar lever! Till 40 barnportioner behövs:
2 l mjölk
1 l grädde
1,5 dl konc viltfond
1 dl maizenamjöl+ vatten
800g stekt bacon i strimlor
2 kg tärnad kycklinglever
2 msk rapsolja att steka i
Salt och svartpeppar
1/2 dl hackad persilja

Koka upp mjölk och grädde med buljong och red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Stek baconet och rör ned detta i gräddsåsen. Ansa och skär levern i bitar. Salta och peppra och stek i ugn eller panna tills den fått fin färg (ca 15 min i 225C ugn). Vänd ned levern i såsen och smaka av med salt och peppar samt vitvinsvinäger. Rör ned persilja precis innan servering.

söndag 8 september 2013

Meny v 37

Vecka 37 Måndag Pasta med kycklinglever-& baconsås Tisdag Bondbönsbiff med krämig tomatsås och saffransris Onsdag Majssoppa med chorizotopping, hembakt bröd, ost Mellanmål: Ugnspannkaka, sylt Torsdag Texasgryta med köttfärs, ris Fredag Sejryggfilé i ugn med dragontäcke, potatis

Krabblinguine

Krabba tycker jag är sådär att äta som den är, mest pill och smuligt kött. Desto mer gillar jag att koka fond på den. En krabba på 800g ger ungefär 2 dl kött men man kan lätt skapa ett par liter fond på skrovet utifrån vilken härliga soppor och såser kan skapas. Jag brukar göra en pasta med linguine (platt spaghetti) smaksatt med chili som både barn och vuxna gillar. Enligt den italienska skolan ska det inte serveras någon riven ost till skaldjurspasta och det behövs verkligen inte här heller.

Till 1,5l fond behövs:
Skalrester från en färsk krabba, ca 800g
1 gul lök
5 krossade vitlöksklyftor
2 morötter
1 palsternacka
2 msk olja
1 dl tomatpuré
1,5l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 tsk chiliflakes

Fräs krabbskal, lök, vitlök, morot, palsternacka i olja. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes mot slutet så att även det blir rostat. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar. Låt sjuda i 30-40 minuter. Sila av skal och grönsaker.

Pasta till 4 portioner:
300g linguine
4 dl krabbfond
2 dl matlagningsgrädde
1 msk pressad citron
2-3 tsk maizenamjöl
ev salt och mer chiliflakes
+ köttet från krabban
1 stor zucchini
1 msk olivolja
Salt och peppar

Reducera (koka ned) krabbfonden till 3 dl. Tillsätt grädde och citronsaft. Red av med maizenamjölet utrört i vatten. Smaka av med kryddor och vänd sedan ned krabbköttet. Tärna zucchinin och lägg på ugnsplåt. Ringla över olivolja och strö över salt och peppar. Rosta högt upp i ugn tills zucchinin fått färg, ca 10 min i 250C. Koka pastan ett par minuter kortare än rekommenderat. Häll på såsen och låt pastan "gå klart" i såsen ett par minuter. Servera med zucchini och mer chiliflakes för den som önskar.

fredag 6 september 2013

Svamppaj med dinkel

Hösten är här och med den svampen. Hinner ni inte plocka själva så finns det ofta i kvartersbutiken. Jag brukar göra en pajdeg där en del av smöret är utbytt mot mager kesella för att hålla nere fetthalten lite. Med fullkornsmjöl i pajdegen blir dessutom pajen inte bara godare utan också nyttigare! Till en paj, 4-6 portioner behövs: Pajdeg: 75g mjukt smör 3/4 dl kesella 1/2 tsk salt 1 dl dinkelmjöl av fullkorn 2 dl vetemjöl Fyllning: 1 l färsk svamp. Jag använde champinjoner, ostronskivling och trattkantareller 25g smör att steka i 3 pressade vitlöksklyftor Salt och peppar 1/2 dl finhackad persilja 2 dl mjölk 1 dl vispgrädde 4 ägg 200g finriven parmesanost Gör så här: Blanda smör, kesella, salt och mjöl till en deg. Tryck ut den i en pajform och förgrädda i 10 min i 200C ugn. Skiva svampen och stek i smör på hög värme med salt och peppar. Då svampen börjar bli brynt tillsätts vitlöken så att den ej blir bränd. Vänd ned persiljan i svampen och fördela den i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och sakt och peppar. Vänd i finriven parmesanost. Häll över pajen och grädda i mitten av ugnen i 35 min i 200C. Ät med en sallad och gärna lite lufttorkad skinka.

Jordärtskockssoppa med rökt fläsk

Jordärtskockssoppa hör till mina favoriter och det är verkligen värt att skala de ojämna små knölarna. Jordärtskocka innehåller en del sötma och det är gott ned något salt tillbehör: Knaperstekt bacon, parmachips, räkor eller som i receptet nedan en fläsktopping. Till fyra portioner behövs: Soppa: 500g jordärtskocka i tärningar 2 potatisar i tärningar 1 gul lök, hackad 1 msk rapsolja 8 dl hönsbuljong (vatten + 2 buljongtärningar) Saft av 1/2 citron 2 dl vispgrädde Salt och peppar Fräs löken glansig i rapsoljan. Tillsätt rotsakerna och häll på buljong och citronsaft. Låt puttra 15 min. Mixa slät och rör ned grädde. Smaka av med salt och peppar. Fläsktopping: 150g rimmat fläsk i små tärningar 1/2 purjolök, hackad 2 msk rostade solrosfrön Peppar Fräs fläsket knaprigt i stekpanna och rör på slutet ned purjolöken som får bli mjuk. Strö över solrosfrön och krydda med peppar, salt brukar ej behövas.

Kanelbullar

Det är intressant med kanelbullar tycker jag eftersom de flesta utgår från ungefär samma basrecept men resultatet blir så olika beroende på vem som bakat bullarna! Jag vill gärna ha mycket fyllning och tröttnade en dag på att den rann ut på plåten vid gräddningen. Jag kom då på idén att tillsätta lite ströbröd till kanelsmöret för att binda ihop det. Prova! Oftast gör jag vanliga kanelsnäckor av rulltårtsvariant, men ibland är jag ambitiös och gör snurrade bullar. Glöm inte kanelbullens dag 4/10! Till 48 bullar behövs: 150g smör 5 dl mjölk 1 dl strösocker 1 tsk kardemumma 1 tsk salt 50g jäst 15 dl vetemjöl Fyllning: 150g mjukt smör 3 msk kanel 2 msk ströbröd 1 dl strösocker 1 ägg till pensling Pärlsocker Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt mjölken bli fingerljummen, 37C. Smula jästen i en degbunke och häll på mjölken, kardemumma och sockret. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt nu vetemjölet under bearbetning och knåda tills degen släpper från bunken. Jäs 40 min. Blanda ihop alla ingredienser till kanelfyllningen i en bunke. Dela degen i två delar kavla ut till en platta. Bred på hälften av kanelsmöret och vik ihop på mitten. Skär 1,5cm tjocka strimlor som du snurrar och vrider ihop till snurror. Jäs 20-25min och pensla med ägget som vispats med en msk vatten och strö över pärlsocker. Grädda därefter mitt i ugnen 7-8 min i 250C.

Hallonpaj med citronsmak

Jag älskar bärpajer av alla de slag, gärna med en hemgjord vaniljsås till (se recept denna blogg). Jag gillar annars att ta en klick vaniljyoghurt till, om inte annat så blir det ju lite nyttigare! När jag var gravid med Molly (nu 3,5 år) åt jag paj med vaniljyoghurt nästintill varje kväll liggandes i soffan. Den rätten tycker jag man ska ta sig som gravid... ;-) Till hallon är det gott med lite citronsmak, så här jag har tillsatt lite rivet citronskal i pajdegen. Oftast brukar jag ha havregryn i smulpajer och här har jag kombinerat det med fullkornsmjöl av dinkel. Du kan byta ut det mot enbart havregryn om du så önskar. Och använd riktigt smör, det gööör skillnad! Smuldeg: 125g mjukt smör 1/2 dl strösocker 1 dl fullkornsmjöl av dinkel 1 dl havregryn 1 dl vetemjöl Rivet skal av 1/3 tvättad citron 5 dl hallon, frysta går bra Nyp ihop degen till smulor. Lägg hallonen i en pajform och fördela pajsmulorna ovanpå. Grädda 15-20 min i 225C ugn.



Broccolipaj med skinka och körsbärstomat

Mina barn gillar pajer av olika slag. Paj är ett bra sätt att ta vara på lite kylskåpsrester! Idag blev broccoli, skinka, ost och tomat. Använder du fryst broccoli behöver du inte koka den innan. Till 1 paj 4-6 portioner behövs: Botten: 75g mjukt smör 3/4 dl kesella 1 dl grahamsmjöl 2 dl vetemjöl 1/2 tsk salt Blanda alla ingredienser och knåda till en deg. Tryck ut den i en pajform och förgrädda 10 min i 200C ugn. Fyllning: 250g broccolibuketter 150 g rökt skinka i bitar 1,5 dl riven lagrad ost 2 dl mjölk 1 dl grädde 4 ägg Salt och peppar 10 körsbärstomater Koka broccolin i lättsaltat vatten i 4 min, den ska fortfarande ha lite hårdhet kvar. Fördela broccolibuketter, skinka och riven ost på pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde och salt och peppar och häll över fyllningen. Dela körsbärstomaterna i halvor och lägg på pajen med snittytan uppåt. Grädda i 35 min i 200C ugn. Servera med en sallad.


Ugnsrostade rotsaker och potatis med bladspenat

Rotsaker i ugn är en förträfflig rätt eftersom den sköter sig själv i ugnen, går att variera i det oändliga och är väldigt billigt. Ibland lägger jag till även andra grönsaker som zucchini, aubergine,champinjoner och paprika men då låter jag rotsakerna gå en stund själva i ugnen innan jag tillsätter de andra grönsakerna eftersom de inte kräver lika lång tid i ugnen. Servera som ensamrätt med t ex smulad getost, som tillbehör till fågel eller kött eller med kallskuret. Efter att grönsakerna tagits ur ugnen brukar jag toppa med färsk bladspenat eller ruccola och gärna lite rostade frön eller kärnor, t ex sesam-, pumpa- eller solrosfrö. På bilden nedan har jag valt potatis i klyftor, morötter, hela champinjoner och paprika samt toppat med ruccola och solrosfrö efter gräddning. Beräkna 250g potatis/grönsaker per person. Dela i potatis och morot bitar och lägg på ugnsplåt med olivolja, salt och gärna timjan eller rosmarin. Rosta i ugn 225C i 20-25 min. Därefter tillsätter du champinjoner och paprika och rostar i 10 min till. TIPS: Det är jättegott att ringla över lite balsamicosirap över det rostade!!!

Fetaostfylld laxfilé & ugnsrostade rotsaker med lime och sesamfrö

Lime och sesamfrö ger den här rätten en asiatisk touch och det smakar lysande tillsammans med sötpotatisen. Det är viktigt att rosta sesamfröna, annars ger de inte alls samma smak. Till fyra portioner behövs: 500g laxfilé 400g potatis 350g sötpotatis 250g morot olivolja 1,5 dl lätt creme fraiche 100g fetaost 1 vitlöksklyfta salt och svartpeppar 70g bladspenat 1 lime Skala och skär potatis, sötpotatis 250 g morot i grova stavar. Lägg rotsakerna på ugnsplåt och ringla över 2 msk olivolja samt strö över salt. Sätt in rotsakerna i övre delen av ugnen och rosta tills de får fin färg, ca 30-35 min i 225C. Blanda 1,5 dl lätt créme fraiche med 100g smulad fetaost, 1 pressade vitlöksklyfta, 1/2 krm salt och en nypa svartpeppar. Dela laxfilén i fyra portionsbitar och skär en ficka i mitten av laxfilébitarna och fyll fickorna med fetaostblandningen. Lägg laxen i ugnsform och sätt in i ugnen under plåten med rotsaker och stek i ca 15 min i 225C. Rosta 1 msk sesamfrön i torr stekpanna tills de får färg och strö dessa över de färdiga rotsakerna. Pressa saften av 1/2 lime över rotsakerna och vänd ned 70g sköljd bladspenat. Servera lax och rotsaker tillsammans med 1/2 lime i klyftor.


Honungsrostad kålrot med curry, fetaost och bladspenat

Kålrot används oftast som råkost eller i rotmoset men förtjänar andra användningsområden tycker jag. Här är ett recept som kan serveras som vegetarisk ensamrätt eller som tillbehör till stekt kycklingfilé eller varför inte lufttorkad skinka. Till 4 port behövs: · 500g kålrot · 500g fast potatis · 2 msk rapsolja · 1 msk honung · ½-1 tsk curry, gärna Madras · salt · 70g baby bladspenat · 200g fetaost · 2 msk rostade solrosfrön · ½ citron i klyftor Gör så här: Skala och skär kålrot och potatis i 2cm stora tärningar. Lägg på djup ugnsplåt. Tillsätt olja, curry, salt och honung. Vänd runt så att alla bitar fått del av blandningen. Rosta mitt i ugnen i 200C i 20 min tills tärningarna fått fin färg. Vänd ned bladspenaten så att den ångas av värmen från rotfrukterna. Smula fetaosten över blandningen och toppa med rostat solrosfrö. Servera med en citronklyfta.