Lime och sesamfrö ger den här rätten en asiatisk touch och det smakar lysande tillsammans med sötpotatisen. Det är viktigt att rosta sesamfröna, annars ger de inte alls samma smak.
Till fyra portioner behövs:
500g laxfilé
400g potatis
350g sötpotatis
250g morot
olivolja
1,5 dl lätt creme fraiche
100g fetaost
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
70g bladspenat
1 lime
Skala och skär potatis, sötpotatis 250 g morot i grova stavar. Lägg rotsakerna på ugnsplåt och ringla över 2 msk olivolja samt strö över salt. Sätt in rotsakerna i övre delen av ugnen och rosta tills de får fin färg, ca 30-35 min i 225C.
Blanda 1,5 dl lätt créme fraiche med 100g smulad fetaost, 1 pressade vitlöksklyfta, 1/2 krm salt och en nypa svartpeppar. Dela laxfilén i fyra portionsbitar och skär en ficka i mitten av laxfilébitarna och fyll fickorna med fetaostblandningen. Lägg laxen i ugnsform och sätt in i ugnen under plåten med rotsaker och stek i ca 15 min i 225C.
Rosta 1 msk sesamfrön i torr stekpanna tills de får färg och strö dessa över de färdiga rotsakerna. Pressa saften av 1/2 lime över rotsakerna och vänd ned 70g sköljd bladspenat. Servera lax och rotsaker tillsammans med 1/2 lime i klyftor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar