fredag 6 september 2013

Fetaostfylld laxfilé & ugnsrostade rotsaker med lime och sesamfrö

Lime och sesamfrö ger den här rätten en asiatisk touch och det smakar lysande tillsammans med sötpotatisen. Det är viktigt att rosta sesamfröna, annars ger de inte alls samma smak. Till fyra portioner behövs: 500g laxfilé 400g potatis 350g sötpotatis 250g morot olivolja 1,5 dl lätt creme fraiche 100g fetaost 1 vitlöksklyfta salt och svartpeppar 70g bladspenat 1 lime Skala och skär potatis, sötpotatis 250 g morot i grova stavar. Lägg rotsakerna på ugnsplåt och ringla över 2 msk olivolja samt strö över salt. Sätt in rotsakerna i övre delen av ugnen och rosta tills de får fin färg, ca 30-35 min i 225C. Blanda 1,5 dl lätt créme fraiche med 100g smulad fetaost, 1 pressade vitlöksklyfta, 1/2 krm salt och en nypa svartpeppar. Dela laxfilén i fyra portionsbitar och skär en ficka i mitten av laxfilébitarna och fyll fickorna med fetaostblandningen. Lägg laxen i ugnsform och sätt in i ugnen under plåten med rotsaker och stek i ca 15 min i 225C. Rosta 1 msk sesamfrön i torr stekpanna tills de får färg och strö dessa över de färdiga rotsakerna. Pressa saften av 1/2 lime över rotsakerna och vänd ned 70g sköljd bladspenat. Servera lax och rotsaker tillsammans med 1/2 lime i klyftor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar