fredag 13 september 2013

Sejryggfilé med dragonsås

Vi fick väldigt fin fisk till förskolan den här veckan, en sejryggfilé som jag bakade varsamt i ugnen. Jag har äntligen börjat lära mig vilka produkter som är bra i det sortiment som erbjuds. Givetvis är fisken som serveras miljömärkt! Barnen på förskolan älskar verkligen fisk i alla dess former och jag har inte märkt av myten att "barn inte äter fisk". Jag serverade idag vuxenportioner av fisken och det fanns bara en halv portion kvar efteråt! Allra bäst går fisken serverad som idag, ugnsstekt med enbart salt och peppar på, med sås och potatis eller ris till. Dragonsåsen är populär och det är viktigt att tillsätta den sista creme fraichen eftersom den ger en gräddig syra som gifter sig fint med dragonen! Vill man så kan fiskbuljongen bytas ut mot kycklingbuljong och såsen passar då även bra till kyckling och fläskfilé.

40 barnportioner:
40 ryggfilébitar av sej
Salt och peppar

Dragonsås:
1,5l mjölk
5 dl vispgrädde
1,5 dl fiskfond, låg salthalt
1/2 dl maizenamjöl+ vatten
2 msk torkad dragon
3 dl creme fraiche, 34% fetthalt
Salt och peppar

Koka upp mjölk och grädde med fiskbuljong och peppar. Rör ned maizenamjölet utrört i 1 dl vatten. Låt såsen tjockna lite och vänd nu ned dragonen och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Fisken bakas i ugn på 150C till en innertemperatur på 55C. Servera med potatis eller ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar