fredag 6 september 2013

Tonfiskpizza

Idag var det pizzafest på förskolan. Barnen älskar verkligen detta! Jag brukar göra en fullkornsbotten av panpizzatyp - idag med dinkel - för att göra pizzan lite nyttigare. Tomatsåsen får puttra i en timme för att bli mustig och det gör verkligen skillnad för resultatet.

Till fem plåtar (50 barnportioner) behövs:

Deg:
3 pkt jäst
1,5 l vatten 37C varmt
1,5 dl olivolja
6 tsk salt
1 msk socker
5 dl dinkelmjöl fullkorn
2 kg vetemjöl special

Tomatsås:
5 gula lökar, finhackade
1 hel vitlök, pressade klyftor
1 dl olivolja
1 stor brk tomatkross, 2,5 kg
1/2 dl tomatpuré
1 tsk svartpeppar
2 tsk salt
1 msk torkad oregano
1/2 dl grönsaksbuljongpulver, låg salthalt

Topping:
1 stor brk tonfisk i olja
1,5 kg pizzamozzarella

Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt olja, socker och salt. Tillsätt mjölet i omgångar under bearbetning tills degen släpper från degbunken. Låt jäsa 1 h. Under tiden gör du tomatsåsen: Fräs lök och vitlök i olja tills den är glansig. Häll på tomatkross och rör ned buljong, tomatpuré och kryddor låt puttra 1h och sedan svalna något. Dela degen i fem delar och kavla ut till plåtens storlek. Lägg på olja plåt och låt jäsa 15-20 min. Bred ut tomatsåsen på bottnarna. Fördela tonfisk och ost ovanpå och grädda i ugn 225C i 20 min. Servera med pizzasallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar