onsdag 25 september 2013

Nikkalautasoppa med köttfärs och vitkål

Denna soppa serveras säkert på alla förskolor och är en riktig klassiker som älskas av barn och vuxna. Och den är verkligen jättegod! Givetvis försökte jag följa ett recept från "Barnes kokbok" till punkt och pricka, men som alltid blir det ju en personlig touch på en maträtt i hur man skär, steker osv... Till 40 barnportioner behövs: 1 kg nötfärs 8 gula lökar, hackad 1 dl rapsolja 1,3 kg vitkål i strimlor 1,2 dl senap 4 lagerblad 1,2 dl kinesisk soja 2,5 dl kalvfond, Bong 8 l vatten svartpeppar och salt efter smak 2 dl hackad persilja Fräs nötfärs och gul lök i rapsolja i en stor kastrull. Tillsätt vatten, fond, peppar, soja, senap och lagerblad. Stek vitkålen i ugn på en stor plåt med lite rapsolja och salt, ca 10 min i 225C. Vänd ned vitkålen i soppan och låt puttra minst 30 min, gärna en timme. Ju längre soppan får koka desto mustigare blir den! Smaka av med salt och peppar och vänd sist ned hackad persilja. Servera med nybakt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar