Idag blev det riktig Comfort-food på förskolan och det kändes helt rätt i höstrusket. Köttbullsreceptet är ett ursprungligt köttfärsbiff-recept jag skapat men jag bytte ut en del mjölk mot grädde och tillsatte en del kryddor. Det tog en timme att rulla köttbullarna (med avbrott för lite annat) men det var inte alls så farligt. Desto bökigare var det att koka makaroner i omgångar och hålla sås och makaroner varma utan att få dem överkokta. Bra blev det hur som helst, men jag tror att det var pedagogerna som var mest nöjda! Dagen till ära serverades det ketchup till maten, vilket hör till ovanligheterna och själv åt jag istället lingonsylt ;-)
Köttbullar till 40 barn (6 st per person):
2,8 kg nötfärs
4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1/2 dl konc viltfond
5 ägg
3,5 dl ströbröd
1 dl maizenamjöl
5 dl mjölk
5 dl grädde
Blanda ströbröd, maizenamjöl ned mjölk och grädde. Låt svälla 5 min. Knåda ihop köttfärs med salt, kryddor och ägg. Tillsätt ströbrödsblandningen och blanda väl. Forma köttbullar och lägg på smorda ugnsplåtar. Stek i ugn 250C i 15 min. Skaka gärna plåtarna efter halva tiden så att köttbullarna vänds.
Oststuvade makaroner:
4 l idealmakaroner
3,5 l lättmjölk
5 dl grädde
3 dl riven parmesanost
2-3 dl vetemjöl+5 dl vatten till redning
Salt och vitpeppar
Koka makaronerna två minuter mindre än beskrivningen. Häll av vattnet och gör såsen: Koka upp mjölk och grädde. Mixa ihop mjöl och vatten till en toppredning som vispas ned i gräddmjölken. Ta lite redning i taget tills du får den tjocklek på såsen du önskar. Låt sjuda 20 min. Vispa ned ost och smaka av med salt och peppar. Vänd ned de kokta makaronerna i såsen och låt dem suga åt sig lite sås ett par minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar