fredag 6 september 2013

Svamppaj med dinkel

Hösten är här och med den svampen. Hinner ni inte plocka själva så finns det ofta i kvartersbutiken. Jag brukar göra en pajdeg där en del av smöret är utbytt mot mager kesella för att hålla nere fetthalten lite. Med fullkornsmjöl i pajdegen blir dessutom pajen inte bara godare utan också nyttigare! Till en paj, 4-6 portioner behövs: Pajdeg: 75g mjukt smör 3/4 dl kesella 1/2 tsk salt 1 dl dinkelmjöl av fullkorn 2 dl vetemjöl Fyllning: 1 l färsk svamp. Jag använde champinjoner, ostronskivling och trattkantareller 25g smör att steka i 3 pressade vitlöksklyftor Salt och peppar 1/2 dl finhackad persilja 2 dl mjölk 1 dl vispgrädde 4 ägg 200g finriven parmesanost Gör så här: Blanda smör, kesella, salt och mjöl till en deg. Tryck ut den i en pajform och förgrädda i 10 min i 200C ugn. Skiva svampen och stek i smör på hög värme med salt och peppar. Då svampen börjar bli brynt tillsätts vitlöken så att den ej blir bränd. Vänd ned persiljan i svampen och fördela den i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och sakt och peppar. Vänd i finriven parmesanost. Häll över pajen och grädda i mitten av ugnen i 35 min i 200C. Ät med en sallad och gärna lite lufttorkad skinka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar