Kock på förskola med tre egna barn som lagar all världens mat och älskar att baka. Här skriver jag om mat från vardag till fest och en del om mat för barn. Färgstark, god och hälsosam mat är mitt signum!
fredag 6 september 2013
Svamppaj med dinkel
Hösten är här och med den svampen. Hinner ni inte plocka själva så finns det ofta i kvartersbutiken. Jag brukar göra en pajdeg där en del av smöret är utbytt mot mager kesella för att hålla nere fetthalten lite. Med fullkornsmjöl i pajdegen blir dessutom pajen inte bara godare utan också nyttigare!
Till en paj, 4-6 portioner behövs:
Pajdeg:
75g mjukt smör
3/4 dl kesella
1/2 tsk salt
1 dl dinkelmjöl av fullkorn
2 dl vetemjöl
Fyllning:
1 l färsk svamp. Jag använde champinjoner, ostronskivling och trattkantareller
25g smör att steka i
3 pressade vitlöksklyftor
Salt och peppar
1/2 dl finhackad persilja
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
4 ägg
200g finriven parmesanost
Gör så här:
Blanda smör, kesella, salt och mjöl till en deg. Tryck ut den i en pajform och förgrädda i 10 min i 200C ugn.
Skiva svampen och stek i smör på hög värme med salt och peppar. Då svampen börjar bli brynt tillsätts vitlöken så att den ej blir bränd. Vänd ned persiljan i svampen och fördela den i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och sakt och peppar. Vänd i finriven parmesanost. Häll över pajen och grädda i mitten av ugnen i 35 min i 200C.
Ät med en sallad och gärna lite lufttorkad skinka.
Etiketter:
Vegetariskt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar