fredag 6 september 2013

Kanelbullar

Det är intressant med kanelbullar tycker jag eftersom de flesta utgår från ungefär samma basrecept men resultatet blir så olika beroende på vem som bakat bullarna! Jag vill gärna ha mycket fyllning och tröttnade en dag på att den rann ut på plåten vid gräddningen. Jag kom då på idén att tillsätta lite ströbröd till kanelsmöret för att binda ihop det. Prova! Oftast gör jag vanliga kanelsnäckor av rulltårtsvariant, men ibland är jag ambitiös och gör snurrade bullar. Glöm inte kanelbullens dag 4/10! Till 48 bullar behövs: 150g smör 5 dl mjölk 1 dl strösocker 1 tsk kardemumma 1 tsk salt 50g jäst 15 dl vetemjöl Fyllning: 150g mjukt smör 3 msk kanel 2 msk ströbröd 1 dl strösocker 1 ägg till pensling Pärlsocker Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt mjölken bli fingerljummen, 37C. Smula jästen i en degbunke och häll på mjölken, kardemumma och sockret. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt nu vetemjölet under bearbetning och knåda tills degen släpper från bunken. Jäs 40 min. Blanda ihop alla ingredienser till kanelfyllningen i en bunke. Dela degen i två delar kavla ut till en platta. Bred på hälften av kanelsmöret och vik ihop på mitten. Skär 1,5cm tjocka strimlor som du snurrar och vrider ihop till snurror. Jäs 20-25min och pensla med ägget som vispats med en msk vatten och strö över pärlsocker. Grädda därefter mitt i ugnen 7-8 min i 250C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar