fredag 20 september 2013

Laxpirog med dillcréme

Överblivet ris var starten till detta experiment som blev riktigt lyckat. Både barn och vuxna uppskattade denna pirog. Istället för att göra en massa små piroger gjorde jag längder som jag sedan skar i bitar. Jätteenkelt och snabbt.

Till 45-50 barnportioner pirog behövs:

Pirogdeg:
100g jäst
1 l mjölk
1 dl smält smör
4 tsk socker
4 tsk salt
1 l grahamsmjöl
2 l vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
1 kg laxfilé i tärningar
8 hårdkokta ägg
2 rödlökar, finhackade
1,5l kokt ris
1/2 dl hackad dill
5 dl creme fraiche, 34%
Salt och peppar

Dillcréme:
5 dl creme fraiche 34%
5 dl matyoghurt
1 dl olivolja
1 dl hackad dill
Salt och peppar

Mixa creme fraiche, olja och dill till en creme. Vänd ned yoghurt och smaka av med salt och peppar.

Lös upp jästen i mjölken och tillsätt smör, socker och salt. Blanda i mjölet lite i taget under knådning. Degen ska släppa från bunken och inte kladda, tillsätt annars mer mjöl. Låt jäsa 40 min.

Stek laxen i ugn 250C i 10 min med lite olivolja, salt och peppar. Låt den svalna och blanda med övriga ingredienser till fyllningen. Smaka av med salt och peppar.

Dela degen i fem delar. Kavla ut en rektangel centimetertjockt. Fördela 1/5 av fyllningen längs med ena kanten och vik över andra halvan. Nyp ihop kanterna och nagga den med gaffel. Upprepa med resten av degen. Låt jäsa 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda 20 min i 225C. Skär i bitar och servera med sallad och dillcréme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar