fredag 27 september 2013

Morotskaka med dinkel

En lite hälsosammare typ av morotskaka med fullkornsdinkel som är rejält kryddig av pepparkakskryddor. Frostingen får en liten touch av apelsin vilket ger en god brytning tycker jag. "Det är den godaste morotskaka jag ätit" utbrast en kollega! Och den ääär verkligen jättegod! Garnera gärna med apelsinskivor.

Till en kaka, en långpanneform, behövs:
3 ägg
3 dl socker
2 dl dinkel fullkornsmjöl
1 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kanel
1,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1,5 dl solrosolja
5 dl rivna morötter

Frosting:
100g mjukt smör
200g Philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk konc apelsinjuice
5 dl florsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ned detta. Tillsätt olja och morötter och rör till en jämn smet. Häll i en smord och bröad långpanna. Grädda i 175C i 35-40 min. Låt kakan svalna. Rör ihop ingredienserna till frostingen och bred över kakan. Ställ i kyl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar