söndag 8 september 2013

Krabblinguine

Krabba tycker jag är sådär att äta som den är, mest pill och smuligt kött. Desto mer gillar jag att koka fond på den. En krabba på 800g ger ungefär 2 dl kött men man kan lätt skapa ett par liter fond på skrovet utifrån vilken härliga soppor och såser kan skapas. Jag brukar göra en pasta med linguine (platt spaghetti) smaksatt med chili som både barn och vuxna gillar. Enligt den italienska skolan ska det inte serveras någon riven ost till skaldjurspasta och det behövs verkligen inte här heller.

Till 1,5l fond behövs:
Skalrester från en färsk krabba, ca 800g
1 gul lök
5 krossade vitlöksklyftor
2 morötter
1 palsternacka
2 msk olja
1 dl tomatpuré
1,5l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 tsk chiliflakes

Fräs krabbskal, lök, vitlök, morot, palsternacka i olja. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes mot slutet så att även det blir rostat. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar. Låt sjuda i 30-40 minuter. Sila av skal och grönsaker.

Pasta till 4 portioner:
300g linguine
4 dl krabbfond
2 dl matlagningsgrädde
1 msk pressad citron
2-3 tsk maizenamjöl
ev salt och mer chiliflakes
+ köttet från krabban
1 stor zucchini
1 msk olivolja
Salt och peppar

Reducera (koka ned) krabbfonden till 3 dl. Tillsätt grädde och citronsaft. Red av med maizenamjölet utrört i vatten. Smaka av med kryddor och vänd sedan ned krabbköttet. Tärna zucchinin och lägg på ugnsplåt. Ringla över olivolja och strö över salt och peppar. Rosta högt upp i ugn tills zucchinin fått färg, ca 10 min i 250C. Koka pastan ett par minuter kortare än rekommenderat. Häll på såsen och låt pastan "gå klart" i såsen ett par minuter. Servera med zucchini och mer chiliflakes för den som önskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar