Jordärtskockssoppa hör till mina favoriter och det är verkligen värt att skala de ojämna små knölarna. Jordärtskocka innehåller en del sötma och det är gott ned något salt tillbehör: Knaperstekt bacon, parmachips, räkor eller som i receptet nedan en fläsktopping.
Till fyra portioner behövs:
Soppa:
500g jordärtskocka i tärningar
2 potatisar i tärningar
1 gul lök, hackad
1 msk rapsolja
8 dl hönsbuljong (vatten + 2 buljongtärningar)
Saft av 1/2 citron
2 dl vispgrädde
Salt och peppar
Fräs löken glansig i rapsoljan. Tillsätt rotsakerna och häll på buljong och citronsaft. Låt puttra 15 min. Mixa slät och rör ned grädde. Smaka av med salt och peppar.
Fläsktopping:
150g rimmat fläsk i små tärningar
1/2 purjolök, hackad
2 msk rostade solrosfrön
Peppar
Fräs fläsket knaprigt i stekpanna och rör på slutet ned purjolöken som får bli mjuk. Strö över solrosfrön och krydda med peppar, salt brukar ej behövas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar