söndag 15 september 2013

Citron- & timjanstekt fläskfilé med kantarellsås

Eftersom jag inte hunnit ut i skogen fick det bli kantareller från Hemköp till dagens middag... Svamp kräver fett för att få fram smakerna och den här såsen innehåller både smör och grädde. Unna er det till skogens guld! Jag brukar ha lite pressad citron i såsen för fräschör och citronskalet hamnade med färsk timjan på en helstekt fläskfilé. Det är stor skillnad på en svensk fullpris-fläskfilé och en reavara från Danmark, så satsa på smakmässig och etisk kvalitet.

Fläskfilé:
500g färsk putsad fläskfilé
2 tsk hackad färsk timjan
Rivet skal av 1/2 citron
Salt och svartpeppar
Smör att steka i

Sås:
200g färska kantareller
Smör att steka i
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1/2 msk kalvfond
Saft av 1/2 citron
1 tsk hackad färsk timjan
Salt och svartpeppar

Krydda fläskfilén runt om med salt, svartpeppar, citronskal och timjan. Bryn gyllene i smör i en stekpanna och lägg över i en ugnsform. Stek i ugn på 150C till en innertemperatur på 65C. Det tar ca 15 min.

Borsta bort jord från kantarellerna och riv dem i grova bitar. Bryn på hög värme i smör med salt, svartpeppar och timjan tills svampen fått färg. Häll på grädde, vatten och kalvfond. Låt puttra 15-20 min och smaka av med citronsaft och salt och peppar.

Servera fläskfilén i skivor med sås och t ex klyftpotatis, rotsaker, bulgur eller pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar