Idag var det många barn som spontant utropade att maten var god :-) Storleken på biffarna är i vuxenformat, men det åt barnen utan problem. Dessa fiskbiffar får mycket smak av senap och örter och är ett perfekt sätt att ta vara på lite olika fisksorter i frysen. Hela tre sorter ingick i min biff idag: kolja, hoki och sej. Räds inte mängden ströbröd och maizenamjöl, det behövs om fisken varit fryst och är lite blötare än färsk fisk. Vill man så kan mängden grädde minskas ned och därmed också mängden utdrygningsmedel för att få en magrare och "köttigare" fiskbiff.
Till 40 barnportioner behövs:
3 kg vit fiskfilé
6 ägg
8 dl matgrädde
4 dl ströbröd
5 dl maizenamjöl
5 tsk salt
1/2 dl dijonsenap
1 msk dragon
1 msk timjan
Vitpeppar
Sås:
1,5 l vatten
1 l vispgrädde
1 dl maizenamjöl+ vatten
1 dl hackad dill
1 dl fiskfond
0,5 dl kycklingfond
Salt och vitpeppar
2 dl creme fraiche 34% fett
Fiskbiffar: Vispa ihop grädde, ströbröd och maizenamjöl. Låt det svälla några minuter. Mixa fisken i matberedare i omgångar tillsammans med ägg. Blanda ihop med ströbrödblandningen och vänd ned senap och kryddor. Låt svälla i kyl någon timme innan du formar biffar som steks till vacker färg i stekpanna. Låt biffarna gå klart i ugn 150C till en innertemperatur på 65C.
Sås: koka upp vatten, grädde och fond. Rör ut maizenamjölet i lite vatten och vispa ned i såsen. Tillsätt dillen och smaka av med salt och peppar. Rör sist ned creme fraiche.
Servera med kokt potatis och riven morot.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar